Evenimentul Zilei > Social > Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști
Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști

Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști

Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști. Au fost vizaţi lideri de sindicat dar şi militanţi pentru drepturilor omului.
Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști. Militanţii pentru drepturile omului şi 20 de jurnalişti au fost percheziţionaţi acasă şi la locul de muncă.
Poliția din Belarus a luat cu asalt marți casele și birourile a peste 20 de jurnaliști. Aceştia sunt miliţanţi pentru drepturilor omului. Au fost vizaţi şi membri de sindicat, ca parte a unei anchete în masă.

Poliția din Belarus a luat cu asalt casele şi birourile a peste 20 de jurnaliști

O serie de percheziţii au vizat marţi aproximativ 20 de jurnalişti, militanţi pentru drepturile omului şi sindicalişti în Belarus. Ancheta priveşte proteştele din 2020 reprimate de către autorităţi.
Atunci, regimul belarus a replicat cu valuri de arestări în masă, violenţe ale poliţiei şi arestarea principalilor.

„Ca parte a unei investigații preliminare pentru stabilirea circumstanțelor finanțării activităților de protest, anchetatorii au inițiat percheziții asupra organizațiilor care se poziționează ca apărători ai drepturilor omului”. Se arată în comunicatul transmis de Comitetul de anchetă.

Ţara a fost scena mai multor luni de manifestaţii fără precedent contra realegerii în luna august a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pe fondul acuzaţiilor de fraude electorale masive.

Poliția din Belarus a laut în vizor pe toţi cei care militează pentru drepturile omului

Printre cei percheţiţionaţi este şi preşedintele Asociaţiei belaruse a jurnaliştilor, Andrei Bastunţ. Pe lângă perchezițiile la domiciliul mai multor membri din organizaţie, poliția a venit și la birourile lor.

Săptămâna trecută, Lukaşenko a afirmat că a înfrânt un Blitzkrieg efectuat de Occident şi de opoziţie împotriva regimului său, cu referire la mişcarea de contestare din Belarus.

Potrivit Asociaţiei jurnaliştilor din Belarus, 477 de ziarişti au fost arestaţi anul trecut în ţară, dintre care mai mulţi au făcut obiectul unor anchete penale.

În noiembrie 2020 guvernele Marii Britanii și Canadei au acordat pentru prima dată premiu pentru libertatea presei: „pentru perseverență și sacrificiu de sine în fața represiunilor sporite asupra presei din Belarus”, scrie urdupoint.