Evenimentul Zilei > Justitie > Poliția, descoperire șocantă în București. „Afacerea” de pe internet îi va costa mult
Poliția, descoperire șocantă în București. „Afacerea” de pe internet îi va costa mult

Poliția, descoperire șocantă în București. „Afacerea” de pe internet îi va costa mult

Peste 500 de monede din aur, argint și bronz de patrimoniu, de perioadă antică și medievală, au fost descoperite de polițiști într-o locuință din București. Anchetatorii au descoperi că bunurile de tezaur erau scoase la vânzare, pe internet, de către doi bucureșteni care le comercializau atât în țară cât și în străinătate

O adevărată comoară a fost descoperită de polițiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigații Criminale, în casa unui bătrân de 77 de ani. Omul este cercetat, alături de un bărbat de 40 de ani, într-un dosar penal, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, pentru comercializarea fără drept de monede antice şi medievale, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional.

În urma celor trei percheziții efectuate, joi, de polițiști, cu sprijinul unui specialist în numismatică din cadrul Muzeului Municipiului București, au fost descoperite peste 500 de monede din aur, argint și bronz, de perioadă antică și medievală, susceptibile de a fi clasate într-una din cele două categorii ale patrimoniului cultural national, fond sau tezaur, a căror provenienţă cei doi nu o pot justifica.

Surse judiciare au precizat că monedele erau scoase la vânzare pe site-ul Okazii.ro cu prețuri cuprinse între 20 și 3.500 de euro.

Poliția Capitalei transmite că cercetările au fost declanșate la data de 17 octombrie a.c., atunci când polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat ar deţine mai multe monede antice și medievale, din aur și argint, pe care le-ar fi oferit spre vânzare în mediul online, cu livrare prin firme de curierat, inclusiv în afara ţării, ori predare personală în municipiul București.

Astfel de bunuri culturale au semnificaţie arheologică și istoric-documentară, fiind susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural național, provenind, cel mai probabil, din situri arheologice şi nu pot fi deţinute legal de către persoanele fizice/juridice de drept privat.

 

Totodată, exportul unor astfel de bunuri se efectuează strict în condiţiile legii iar persoana în cauză nu le respectă în momentul în care le comercializeză unor cetățeni străini, cărora le expediază bunuri culturale de patrimoniu prin firme de curierat, fără a le supune expertizei de specialitate în vederea aprobării exportului, în baza unui certificat de export definitiv.

Monedele vor fi predate Muzeului Municipiului București, în vederea efectuării expertizei de specialitate.
Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt și efectuare fără drept a oricăror operaţiuni de export definitiv având ca obiect bunuri culturale mobile clasate.