Poligamia este văzută negativ de o majoritate copleșitoare a rușilor. Deși legislația rusă nu permite poligamia, aceasta este încă obișnuită în republicile cu majoritate musulmană din Caucazul de Nord.

„Legalizarea poligamiei ar garanta drepturile femeilor”, a declarat miercuri muftiul Ildar Alyautdinov, citat de agenția oficială de știri RIA Novosti.

Citând date oficiale care arată că numărul de femei din Rusia este superior cu 10 milioane cel al bărbaților, muftiul a subliniat importanța unui „mecanism de protecție legislativă care să permită femeilor să devină „ doua soție cu drepturi depline”, scrie Moscow Times.

„Poligamia va ajuta la rezolvarea multor probleme sociale. În plus, vor fi mai puține păcate și preacurvie, care se răspândesc atât de repede”, a spus Alyautdinov.

Comentariile controversate ale lui Alyautdinov le urmează pe cele ale marelui muftiu rus Ravil Gainutdin, prețedintele Consiliului muftiilor din Rusia, care a declarat, luni, la televiziunea de stat, că bărbații din zonele cu majoritate musulmană din țară ar trebui să aibă dreptul să „lase mai multe femei să lupte împotriva fraudei”.

Poligamia legală „ar deschide o cutie a Pandorei”, a declarat Irina Kirkora, secretarul executiv al Consiliului pentru Drepturile Omului al președintelui Vladimir Putin.

Convenția ONU împotriva discriminării femeilor prevede că poligamia trebuie descurajată și interzisă, deoarece astfel de căsătorii sunt inegale și au consecințe negative asupra femeilor și copiilor.