Evenimentul Zilei > Politica > PNL se dă rănit în chestiunea votului prin corespondență
PNL se dă rănit în chestiunea votului prin corespondență

PNL se dă rănit în chestiunea votului prin corespondență

Liberalul Mihai Voicu a demisionat, ieri, din fruntea Comisiei de Cod Electoral, care a rămas cu o mare restanță: votul prin corespondență.

Rezolvarea acestei probleme a fost promisă de PNL și președintele Iohannis imediat după alegerile prezidențiale. În primul rând, liberalii nu au dorit să își asume răpunderea pentru eșecul neadoptării votului prin corespondență. „Având președinția Comisiei noi ne vom asuma faptul că nu va trece, chiar dacă nu avem majoritate în comisie”, au precizat surse liberale pentru EVZ. De altfel, co-președintele PNL Alina Gorghiu a precizat: „De astăzi, întreaga responsabilitate pentru neadoptarea legii votului prin corespondență revine PSD.”

Apoi, un alt motiv a fost acela că din acest moment, PNL consideră că va putea da vina pe PSD pe faptul că votul prin corespondență nu va fi folosit la alegerile parlamentare de la anul, putând să fie folosit ca muniție în campania electorală, susțin surse PNL.

Proiect depus de ochii lumii

Voicu a mai anunțat că PNL va depune și un proiect de lege privind introducerea votului pentru alegerile locale în două tururi. Această decizie a fost luată la presiunea primarilor PNL, dezavantajați de sistemul de vot într-un singur tur. Cu toate acestea, proiectul nu are nicio șansă să treacă: o lege a alegerilor locale a fost votată în iunie, care a consfințit alegerea într-un singur tur și PSD – care deține majoritatea- nu susține acest proiect