Liberalul consideră că nu este normal "ca Parlamentul să fie un scut între politicieni şi justiţie" şi că Justiţia este liberă să facă cercetările necesare pentru a trimite sau nu în instanţă pe cei care îi consideră vinovaţi, indiferent despre ce politician este vorba.

"Partea bună" a imunităţii parlamentare, aşa cum o vede Atanasiu, este posibilitatea unui politician de a evita "să fie în fiecare zi la Parchet pe orice plângere aberantă".

"Orice cetăţean al României are dreptul să depună o plângere penală împotriva unui alt cetăţean, inclusiv un demnitar. Dacă în fiecare zi s-ar depune câte o plângere, doar 365 din cetăţenii României, atunci în toate cele 365 de zile demnitarul ar trebui să fie la Parchet şi ar mai munci în celelalte zile din an, care nu mai sunt. Dar una este o plângere aberantă scrisă pe colţul mesei şi alta este o cercetare în care procuratura cere continuarea cercetării pe dosarul penal respectiv şi de aceea credem că aceste cereri trebuie urgent soluţionate cu aviz favorabil", a afirmat Atanasiu.

Întrebat dacă decizia se menţine şi în cazul lui Paul Păcuraru, vicepreşedintele PNL a spus că liberalii vor vota pentru începerea urmăririi penale indiferent despre ce demnitar este vorba.

DNA a cerut aviz de începere a urmăririi penale în cazul fostului premier Adrian Năstase, acuzat pentru luare de mită şi şantaj, şi a fostului ministu al Transporturilor, Miron Mitrea, acuzat pentru fapte asemănătoare.

Pentru fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, DNA a cerut în 21 aprilie aviz Camerei Deputaţilor pentru declanşarea urmăririi penale împotriva acestuia.

Avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmării penale în cazul lui Năstase este necesar pentru că la data săvârşirii faptelor acesta avea calitatea de ministru, iar în prezent o are pe cea de deputat. 

(18:20)