Evenimentul Zilei > Politica > PNL, pe urmele inventatorilor pensiilor mai mari decât salariile. Comisie de anchetă a legii care A REVOLTAT toată România
PNL, pe urmele inventatorilor pensiilor mai mari decât salariile. Comisie de anchetă a legii care A REVOLTAT toată România

PNL, pe urmele inventatorilor pensiilor mai mari decât salariile. Comisie de anchetă a legii care A REVOLTAT toată România

O solicitare de constituire a unei comisii de anchetă privind situația din MAI legată de pensionarea și reangajarea acelorași persoane în cadrul ministerului a fost înregistrată, astăzi la Secretariatul general al BPR, de către PNL, PMP și USR.

„În timp ce PSD constituie tot felul de comisii de anchetă pentru a acoperi incapacitatea guvernamentală pe nişte subiecte care sunt strict în responsabilitatea celor care au majoritate parlamentară şi deţin guvernarea, am înregistrat la Secretariatul general al birourilor permanente reunite o solicitare de constituire a unei comisii de anchetă pe situaţia din Ministerul Afacerilor Interne care ţine de banul public, de echitate în sistemul bugetar de salarizare şi în acelaşi timp de moralitate”, a anunţat liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan, potrivit Mediafax.

Ea a adăugat că „există un grad de suspiciune în MAI, există tratament preferenţial pentru oameni care sunt apropiaţi ministrului de Interne şi care au fost pensionaţi şi reangajaţi în secunda doi în condiţii preferenţiale, în dispreţ total faţă de principiile pe care le clamează PSD”.

Legislaţia în vigoare dă posibilitatea cadrelor militare şi funcţionarilor publici cu statut special din cadrul MAI, de a ieşi la pensie anticipat, beneficiind de pensie de serviciu. De asemenea, legislația prevede şi o procedură de calcul care avantajează angajaţii MAI, se arată în proiectul de hotărâre elaborat de cele trei formaţiuni politice de opoziţie.

Potrivit sursei citate, această situaţie, încă de la apariţia legislaţiei în materie, a fost catalogată ca fiind una temporară şi a determinat o creştere în ultimul an de cereri de ieşire la pensie a unor angajaţi MAI cu vârste cuprinse între 40-45 de ani în mare majoritate.

Semnatarii proiectului de hotărâre consideră că existenţa acestei legislaţii este strâns legată de interesele politice ale PSD.

„Astfel, în anul 2015, Parlamentul controlat de PSD a votat o noua Lege a Pensiilor Militare, Legea 223/2015. Legea prevedea beneficii atât de mari pentru pensionarii militari, încât era complet nesustenabila şi a fost nevoie de o ordonanţă de urgenţă asumata de Guvernul Ponta (OUG 57/2015) pentru ca legea să intre în vigoare din 2016”, se mai arată în documentul citat.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au prelungit, miercuri, cu 60 de zile, activitatea comisiei de anchetă a prezidențialelor din 2009, iar PSD și ALDE vor să înființeze o nouă comisie specială pentru punerea în acord a legislației penale cu deciziile CCR.