PNL are prima șansă pentru funcția de primar general interimar. Consiliul General va decide
- Ichim Alex
- 19 mai 2025, 19:05

Bucureștiul va fi condus, începând de săptămâna viitoare, de un primar general interimar, după învestirea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României. Teoretic, înțelegerea politică între PNL și PSD îl poziționează ca favorit pe viceprimarul general Adrian Vigheciu (PSD). Practic, prima șansă pentru preluarea Capitalei o are PNL, prin viceprimarul general Stelian Bujduveanu. Decizia va fi luată de legislativul orașului, Consiliul General al Municipiului București (CGMB), for în care majoritățile de vot se resetează.
Situația politică actuală: Alianță PSD-PNL-PUSL în Consiliul General
Opțiunile electorale ale bucureștenilor la alegerile locale din 2024 au creat un vid de putere politic la nivelul Consiliului General. Din legislativul orașului fac parte nu mai puțin de opt partide, după cum urmează:
PSD - 16 consilieri; USR - 11 consilieri; PNL - 7 consilieri; PUSL - 6 consilieri; AUR - 5 consilieri; REPER - 4 consilieri; PMP - 3 consilieri; Forța Dreptei - 3 consilieri;
Majoritatea în CGMB este asigurată, în prezent, de Alianța PSD-PNL-PUSL, care numără 29 de consilieri. Această majoritate a reușit, în primele luni de mandat, să își desemneze cei doi viceprimari generali (Adrian Vigheciu - PSD; Stelian Bujduveanu - PNL).
CGMB: Se conturează o nouă majoritate politică care va desemna primarul general interimar
Rezultatul alegerilor prezidențiale vine și cu o nouă perspectivă politică la Capitală. Postul de primar general rămâne vacant, iar desemnarea succesorului interimar se joacă la masa verde. Poziția poate fi ocupată de un viceprimar general, desemnat prin vot de către Consiliul General.
Între PNL și PSD există deja o înțelegere politică, prin care ierarhia viceprimarilor generali alternează, după modelul ”rotativa”. Se schimbă numerotarea cabinetelor 1 și 2 după un an de zile. Cabinetul viceprimarului general 1, poziție deținută în prezent de Adrian Vigheciu (PSD), are întâietate (teoretic) pentru preluarea atribuțiilor primarului general.
Cum însă aceste ierarhii nu sunt reglementate juridic, fiind doar parte a unor înțelegeri politice, decizia de desemnare a succesorului lui Nicușor Dan va fi tranșată în Consiliul General.
Alianța dintre PSD și PNL este din ce în ce mai fragilă, iar PUSL-ul lui Cristian Piedone s-a aliniat voinței lui Nicușor Dan. USR și-a arătat deja disponibilitatea pentru o negociere de formare a unei noi majorități cu PNL și PUSL.
Astfel, prima șansă pentru preluarea interimatului la Capitală o are PNL, prin Stelian Bujduveanu.

Sursa foto: Arhiva EVZ
Ce spune legea despre numirea primarului interimar
Imediat după validarea scrutinului prezidențial, Nicușor Dan va demisiona din funcția de primar general. Potrivit Codului Administrativ:
Primarul poate demisiona, anunţând în scris consiliul local şi prefectul. La prima şedinţă a consiliului, demisia se consemnează în procesul-verbal şi devin aplicabile dispoziţiile art. 160 alin. (2), (7) şi (8)
Încetare mandatului de primar survine la data „apariției evenimentului”, adică momentul depunerii demisiei. Potrivit legii, în cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului. Ordinul are la bază un referat semnat de secretarul general al al Primăriei Capitalei, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.
Referatul secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale se transmite prefectului în termen de 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului.
Alegerile pentru noul primar general se organizează la toamnă
Perioada de interimat la București va dura cel mult trei luni, potrivit legii. Guvernul, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabileşte data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile.
Noul șef din Primăria Municipiului București este viceprimarul general desemnat de către Consiliul General. Potrivit Codului Administrativ, viceprimarul este subordonat primarului şi, în situaţiile prevăzute de lege, ”înlocuitorul de drept al acestuia, situaţie în care exercită, în numele primarului, atribuţiile ce îi revin acestuia”.
În caz de vacanţă a funcţiei de primar, (...) precum şi în situaţiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuţiile ce îi sunt conferite prin prezentul cod sunt exercitate de drept de viceprimar sau, după caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local în condiţiile art. 152, alin. (4), cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor corespunzătoare funcţiei.