Evenimentul Zilei > International > Pneumonia chineză lovește în PIB-ul Rusiei
Pneumonia chineză lovește în PIB-ul Rusiei

Pneumonia chineză lovește în PIB-ul Rusiei

NEZAVISIMAIA GAZETA. Șeful Curții de Conturi, Aleksei Kudrin, a estimat pierderile economiei Federației Ruse din cauza epidemia de coronavirus la 0,1-0,2% din PIB, ceea ce nu depășește 230 de miliarde de ruble pe an.

Pierderile trimestriale ale economiei mondiale sunt evaluate la 280 de miliarde de dolari. Aceste așteptări pot fi răsturnate de declarațiile făcute de Republica Populară Chineză. Medicii chinezi au comunicat că este posibil ca perioada de incubație a pneumoniei să nu fie de 14 zile, ci de 24. Iar sistemele de testare existente nu pun în evidență prezența virusului la aproape fiecare al doilea purtător. Prin urmare, coronavirusul poate afecta foarte bine PIB-ul Rusiei, și așa slăbuț.

După cum reiese din estimările Capital Economics, este posibil ca la finalul primului trimestru, economia mondialâ ar putea piede aproape 300 de miliarde de dolari. După cum apreciază experții, coronavirusul va pune capăt creșterii neîntrerupte de 43 de trimeste la rând a PIB-ului mondial.

Ca urmare „pentru prima dată din 2009 PIB-ul mondial nu va crește comparativ cu trimestrul anterior”, remarcă Simon MacAdam, economist la Capital Economics.

Consecințele economice în cazul coronavirusului vor fi mai semnificative decât în cazul pneumoniei atipice din 2003, avertizează Capital Economics. „Țările în curs de dezvoltare din Asia vor suferi grav atât ca urmare a sistării fluxului de turiști din China, cât și ca urmare a deteriorării lanțurilor globale de livrări din cauza sistării activității întreprinderilor chinezești. În cazul economiilor dezvoltate, cele mai grave probleme va avea de întâmpinat Australia, al cărei PIB ar putea scădea, deoarece țara depinde în mare măsură de afluxul de turiști chinezi și de exportul în China”, notează MacAdam.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE