Evenimentul Zilei > Actualitate > „Plimbarea” Antenei 3 s-a transformat în manifestație violentă
„Plimbarea” Antenei 3 s-a transformat în manifestație violentă

„Plimbarea” Antenei 3 s-a transformat în manifestație violentă

O mulțime de oameni, protestatari și curioși, au venit, ieri, lângă Palatul Cotroceni, la chemarea „de protest” a vedetelor Mihai Gâdea și Mircea Badea. Manifestația „pașnică” a degenerat în agresarea jurnaliștilor și a condus la paralizarea trafi cului rutier pe trei bulevarde.

Plimbarea din jurul Palatului Cotroceni la care au îndemnat vedetele Antena 3, după arestarea patronului lor, Dan Voiculescu, s-a transformat într-o manifestație violentă în care mai mulți jurnaliști au fost la un pas să fie linșați. Ținta manifestaților care scandau lozinci antiprezidențiale a fost, în special, echipa B1TV. Însă, în îmbrânceala generată de câțiva indivizi violenți, au fost agresați și alți jurnaliști care nu făceau altceva decât să își facă meseria, ca și cei de la Antena 3. În plus, manifestanții au blocat trei bulevarde și au paralizat circulația auto către cartierul Militari, fără nicio opoziție din partea Jandarmeriei.

Veniți cu mult timp înainte de 17.00, ora la care Mihai Gâdea și Mircea Badea au spus că vor „să se plimbe” în jurul Palatului Cotroceni, câteva zeci de oameni, care aveau inscripția „Antena 3 e aici”, s-au postat în fața monumentului eroilor, statuia Leu, din fața Palatului Cotroceni. La ora 16.30, pensionarul Pavel Ioniță, de 65 de ani, ne-a spus că a venit acolo de la ora 14.30. Alți doi pensionari spuneau că au fost aduși cu „niște autobuze de la Ilioara”.

Cu jumătate de oră înainte de ora 17.00, zeci de manifestanți blocaseră, deja, bulevardul Geniului și erau cățărați pe statuia Leu. Pe scuarul dintre cele două sensuri ale bulevardului Geniului, echipa B1 TV încerca să intervieveze câțiva dintre „plimbăreți”. La un moment dat, doi indivizi mai agresivi au țipat la reporter și i-au spus să plece:„Securiștilor”. Altul, a luat-o de mână pe jurnalistă încercând să o tragă din locul în care încerca să își facă meseria. Urletele și înjurăturile au atras și ceilalți reporteri în jurul celor de la B1TV. Disputa verbală a aescaladat atunci când, în toiul scandalului, o femeie a venit pe la spatele jurnalistei și a lovit-o cu un evantai peste ceafă și a fugit. Colegul ei a reacționat și i-a luat apărarea jurnalistei îndepărtându- l pe bărbatul violent. Ca la un semn, mai mulți protestatari au început să îmbrâncească și să lovească jurnaliștii. În acest timp, niciun jandarm nu se afla de față iar polițiștii de la Circulație asistau de pe margine la incident. Femeia care a generat conflictul se afla, apoi, în fruntea celor mai virulenți dintre manifestanți.

Forțele de ordine au venit târziu

Jandarmii și-au făcut apariția abia după vreo zece minute, timp în care jurnaliștii au fost nevoiți să se retragă pe trotuarul de lângă palatul Cotroceni. În acest timp, „plimbăreții pașnici” au ocupat și celălalt sens de mers al bulevardului Geniului. Nu a trecut mult timp și a început „plimbarea”. În fapt, o mulțime de câteva sute de oameni au ocupat toată șoseaua Cotroceni fără nicio împotrivire din partea Jandarmeriei. Coloana de manifestanți a ocupat, apoi, și bulevardul Gheorghe Marinescu, până la intersecția cu Bulevardul Eroilor Sanitari, în fața intrării principale a palatului Cotroceni.

Ursu dădea autografe, Gâdea făcea baie de mulțime

Vedetele Antena 3 și-au făcut simțită prezența târziu și nu au schițat niciun fel de gest în apărarea colegilor de breaslă. Adrian Ursu, aflat pe șoseaua Cotroceni, a fost asaltat de „fani” cărora le-a împărțit autografe și le-a mulțumit pentru prezență, în fața unei camere de luat vederi.

La intersecția dintre șoseaua Cotroceni și bulevardul Gh. Marinescu a apărut Dana Grecu care, la fel, a mulțumit mulțimii. Mai încolo, spre poarta Cotrocenilor, se afla și Oana Stancu care n-a scăpat prilejul unei „băi de mulțime”. Mihai Gâdea și-a făcut apariția la poarta palatului. La scurt timp, el a plecat spre Grădina Botanică. O întreagă masă de oameni îl urma, pe bd. Gheorghe Marinescu. În vacarmul creat a apărut și Mircea Badea, coborând dinspre Leu spre Grădina Botanică. La una dintre intrările de la colțul Palatului Cotroceni a încercat să țină un discurs. N-a reușit, deși dădea disperat din brațe. A renunțat, într-un final, și în strigătele mulțimii s-a îndreptat spre poarta Palatului Cotroceni. Mihai Gâdea a plecat după ce a făcut vreo două plimbări pe bulevardul Gheorghe Marinescu.

Carmen Brumă făcea ședință foto

Venită să fie alături de soțul ei, Carmen Brumă făcea ședințe foto cu „protestatarii”. Câțiva metri mai încolo, senatorul PSD Șerban Nicolae încerca să facă față tirurilor de întrebări din partea oamenilor: „Unde sunt parlamentarii noștrii, ai PSD, de ce nu vin și ei?”., întreba o femeie. Rămas la poarta Palatului Cotroceni, Răzvan Dumitrescu a intrat în direct să convingă oamenii că au fost „diversioniști” care s-au infiltrat printre protestatari.

Mai cerebral părea actorul Mircea Diaconu care încerca să le spună oamenilor că „bătălia nu s-a pierdut aici, ci la alegeri”. Puțin supărat părea fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, pe care puțini oameni l-au recunoscut și se uita cu jind la turele lui Mihai Gâdea. În jurul orei 19.30, câteva grupuri răzlețe mai rămăseseră adunate în fața camerelor de luat vederi și a vedetelor Antena3.