Evenimentul Zilei > Actualitate > Platforma Memoriei și Conștiinței Europene se lansează la Timișoara
Platforma Memoriei și Conștiinței Europene se lansează la Timișoara

Platforma Memoriei și Conștiinței Europene se lansează la Timișoara

Platforma Memoriei și Conștiinței Europene ajunge la Timișoara unde va fi prezentată oficial sâmbăta aceasta, de la ora 10,00, la sediul Societății Timișoara - Salonul Vega-Bastionul Theresia.

Participă membri ai conducerii Platformei – Neela Winkelmanova, Goran Lindblad, Tokes Lazlo, Monica Macovei, europarlamentari și reprezentanți ai societății civile.

Platforma Memoriei și Conștiinței Europene este o organizație internațională neguvernamentală non-profit care reunește 51 de instituții și organizații publice și private din 18 țări, active în cercetare, documentare, conștientizarea și educația cetățenilor europeni cu privire la regimurile totalitare din Europa secolului XX.  

La această organizație a aderat la 17 noiembrie 2015 și Societatea Timișoara.

”Inițiativa este menită să analizeze trecutul totalitar și s-a născut în 14 octombrie 2011, la Praga, când a fost semnat actul de înființare a platformei, în prezenţa premierilor Republicii Cehe (Petr Nečas), al Ungariei (Viktor Orban) şi al Poloniei (Donald Tusk), în perioada în care europarlamentarul Tökés László era vicepreşedinte al Parlamentului European. Platforma a propus către Organizația Națiunilor Unite, cu doi ani în urmă, înființarea unui Tribunal Penal care să judece crimele împotriva omenirii comise de regimurile politice din țările foste comuniste”, transmit reprezentanții Societății Timișoara.