În ultimii ani, Emmanuel Macron și-a mărit constant stăpânirea asupra Uniunii Europene prin îmblânzirea statelor membre și construirea influenței Franței în cadrul instituțiilor blocului. Planul său este de a căpăta cât mai multă Putere la nivel global şi, din câte se pare, nu va renunţa chiar dacă va întâmpina mici probleme din partea unor state membre.

Vrea salariu minim european

Acum, președintele francez este gata să impună la Bruxelles o mare parte din agenda sa, inclusiv reformele migrației, inițiativele privind schimbările climatice și introducerea unui salariu minim european. Consilierul său principal Clément Beaune a dezvăluit cu exactitate care sunt planurile lui Marcon pentru 2020 și că ar  putea trimite unde de șoc pe tot globul.

Introducerea unui sistem pentru șomaj la nivelul întregii zonei euro

Vorbind pentru  Politico, consilierul european al lui Marcon a dezvăluit că președintele francez pregăteşte un plan pentru combaterea schimbărilor climatice, introducerea unui sistem pentru șomaj la nivelul întregii zonei euro și stimularea capacităților UE în materie de apărare.

Mai multă Putere Globală prin construirea unei Puteri Europene

Scopul Franței este de a transforma procesul ad-hoc folosit pentru distribuirea solicitanților de azil salvaţi de pe mare între țările UE în ceva mai sistematic. Asistentul a dezvăluit, de asemenea, că Macron dorește să construiască așa-numita putere europeană, pentru a da mai multă putere pe scena globală. Dar Beaune a recunoscut că nu este un subiect popular în rândul statelor membre ale UE. „Europa trebuie să se obișnuiască cu puterea în sine. Europa este singurul bloc global care nu se gândește la sine ca la o putere sau ca un proiect pe termen lung”. Pentru a fi în măsură să își promoveze agenda Beaune a spus că președintele francez a pus bazele proiectului şi nu-l va abandona.

„Europa va fi Puterea!”

Beaune a spus că ideea era să creeze o „strategie de influență” și a adăugat: „Ceea ce înseamnă că, înainte de o decizie a Comisiei, putem sugera idei, să facem un tur al capitalelor şi să facem contribuții”. Consilierul principal a recunoscut că abordarea dură a lui Macron are potențialul de a crea discordii între statele membre concluzionând că „Europa va fi Puterea!”

Te-ar putea interesa și: