Evenimentul Zilei > Actualitate > Planul secret al Rusiei a fost devoalat de un jurnalist de război. Miza este Odesa
Planul secret al Rusiei a fost devoalat de un jurnalist de război. Miza este Odesa

Planul secret al Rusiei a fost devoalat de un jurnalist de război. Miza este Odesa

Un jurnalist militar rus, cunoscut pentru articolele sale scrise de pe front, susține acum că armata rusă are un plan de a înainta spre Odesa, și de acolo spre Transnistria. Atacul ar urma să aibă loc până la data de 2 mai.

Aleksandr Sladkov susține că planul secret al Rusiei este înaintarea spre Odesa, și privarea Ucrainei de accesul la Marea Neagră.

În lipsa unei ieșiri spre mare, Ucraina va fi forțată să capituleze mai repede deoarece mare parte din exporturi se realizează pe cale maritimă.

Sladkov mai scrie că dacă Rusia va ajunge la Odesa, de acolo va mai fi doar un pas de a ajunge și în Transnistria și de a alipi acest teritoriul la ”patria mamă”.

Despre soarta Moldovei, jurnalistul rus nu a scris decât că ar fi un lucru greșit ca această țară să fie ocupată.

”Apropo, îi sunt recunoscător Chişinăului pentru regimul facil care se menţine pentru Transnistria din 1992: poţi zbura în capitala Moldovei şi apoi te duci în siguranţă la Tiraspolul rebel, fără blocaj sever. Dacă moldovenii nu vor crede basmul european despre ”războiul de succes cu Rusia”, totul va fi liniştit şi pozitiv pentru ţările noastre”, a scris jurnalistul.

Desantul rus spre Odesa

Sladkov a scris inclusiv că atacul spre Odesa va avea loc până la data de 2 mai a.c.. El uită însă că zona de țărm a Mării Negre este puternic minată, fiind instalate sute de rachete de coastă, care ar putea scufunda cele mai multe nave de desant.

În planul inițial de atac al Rusiei, a fost inclus un astfel de atac de pe mare chiar la Odesa. Înaltul comandament militar rus a renunțat la idee, după ce a văzut cât de ușor au scufundat ucrainenii nava amiral a Rusiei, Crucișătorul Moscova, sau cât de ușor au distrus toată apărarea din zona Insulei Șerpilor.

”În acest sens, avem o gamă largă de manevre, iar flota noastră îşi poate revendica satisfacţia pentru crucişătorul ”Moskva”, iar marinarii din trupele speciale vor putea demonstra o versiune a modului lor clasic de operare. Bineînţeles, a scrie este mai uşor decât a lua cu asalt oraşele, sunt de acord. Dar a te preface că totul va decurge uşor tot nu este nici pe deplin util”, a mai scris Sladkov.