Noi explozii la Odesa și Zaporojie, dar și în alte orașe ale Ucrainei. Mai multe clădiri au fost avariate. O persoană a fost ucisă. Ucrainenii au atacat podul Antonovski

Noi explozii la Odesa și Zaporojie, dar și în alte orașe ale Ucrainei. Mai multe clădiri au fost avariate. O persoană a fost ucisă. Ucrainenii au atacat podul AntonovskiSursa foto: Twitter

Armata rusă a atacat orașul Odesa. Noi bombardamente au fost raportate și în orașul Zaporojie. Este al treilea atac cu rachete din ultima săptămână. Explozii au mai fost semnalate și înalte orașe din zona Donețk, anexată de Rusia. Armata ucraineană a lansat atacuri asupra podului Antonovski.

UPDATE 2 Rușii au lansat noi atacuri cu rachete marți dimineață asupra orașului Odesa, la doar câteva ore după bombardarea localității Zaporojie. Armata rusă a lansat 12 rachete S-300 care au lovit mai multe clădiri civile. Cel puțin o persoană și-a pierdut viața. Alte explozii au mai fost raportate, marți dimineață, în regiunea Vinița din centrul Ucrainei. O centrală termică a fost atacată de drone kamikaze iraniene. Loviturile ar fi scos-o din funcțiune.

Autoritățile ucrainene au anunțat un nou bilanț al victimelor după atacurile aeriene de luni asupra Kievului. Potrivit Serviciului de Urgență al Ucrainei 19 oameni au murit și 105 au fost răniți.

UPDATE 1. Armata ucraineană a lansat azi noapte atacuri asupra podului Antonovskiy, care trece peste Nipru și face legătura cu orașul Herson. Două dintre rachete au aterizat în apropierea țintei, în timp ce restul au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană. Podul Antonovski este unul dintre cele două puncte de trecere rutieră peste Nipru prin care Rusia își poate aproviziona armata care a ocupat mai multe teritorii în această zonă.

Forțele Ucrainene încearcă să taie legăturile terestre ale Rusiei, iar sâbătă au lovit podul lui Putin de peste strâmtoarea Kerci, potrivit stiripesurse.ro.

Rusia a reluat atacurile furibunde asupra Ucrainei. Mai multe explozii au fost raportate, marți dimineață, în orașul Zaporojie, aflat la aproximativ 50 de kilometri distanță de cea mai mare centrală nucleară din Europa. Potrivit Nexta, rușii au lansat 15 rachete și au dorit să lovească mai multe depozite de armament. În schimb au avariat mai multe blocuri din zona rezidențială. Până în acest moment autoritățile nu au oferit informații cu privire al eventuale victime, transmite Digi 24.

Tot marți, explozii puternice au fost semnalate și în Regiunea Donețk, anexată de Rusia. Rachetele au lovit orașele Kramatorsk și Slaviansk. Atacaturi au mai fost semnalate și la Poltava, Harkov și Dnepropetrovsk. Autoritățile ucrainene au avertizat populația să se îndrepte spre adăposturi.

Atacuri repetate

Atacul de marți de la Zaporojie este al treilea în ultimele zile. Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 49 au fost rănite în mai multor bombardamente care au lovit orașul în cursul nopții de sâmbătă spre duminică,  a anunțat statul major al forțelor armate ucrainene, transmite Reuters.

Printre victime se numără și șase copii. Un bloc de nouă etaje a fost parțial distrus, iar alte cinci clădiri rezidențiale au fost puse la pământ după ce 12 rachete au fost lansate de armata rusă, a anunțat Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii.

Orașul a mai fost bombardat și  joi noaptea, când șapte rachetele au lovit tot clădiri rezidențiale. 17 persoane au murit și alte 40 au fost rănite. În 30 septembrie, alte 31 de persoane au murit la periferia oraşului Zaporojie, într-o parcare, când o rachetă a căzut în mijlocul lor.

Armata rusă a lansat luni un atac și asupra Kievului. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a lansat 83 de rachete şi 17 drone iraniene Shahed. În urma atacurilor, cel puţin 11 persoane au fost ucise şi 64 au fost rănite. În exploziile de de la Kiev și-a pierdut viața și Iuri Zaskoka, șeful Departamentului de poliție cibernetică ucraineană.

 Răzbunarea lui Putin

Analiștii militari spun că aceste atacuri sunt răspunsul lui Vladimir Putin după explozia care a avariat podul de peste strâmtoarea Kerci. Un tronson al podului care face legătura dintre Rusia și Crimeea, a fost distrus sâmbătă dimineață. Totul după ce mai multe vagoane cisternă a sărit în aer.

Rusia a anunțat deja că a demarat o anchetă penală și acuză partea ucraineană de atac. Podul lui Putin este cel mai lung din Europa, iar pentru crearea lui costurile au fost uriașe, respectiv 3,7 miliarde de dolari.  Acest proiect a fost încă de la început unul strategic, capabil să contribuie la planurile de agresiune ale liderului de la Kremlin.