Ce se petrece între pereții Kremlinului: Putin nu-și mai ascultă consilierii. Tot mai mulți ruși de rang înalt nu mai cred în războiul din Ucraina

Ce se petrece între pereții Kremlinului: Putin nu-și mai ascultă consilierii. Tot mai mulți ruși de rang înalt nu mai cred în războiul din UcrainaSursa foto: Kremlin

Surse din administrația de la Kremlin au oferit detalii despre atmosfera din jurul lui Vladimir Putin, în contextul în care se înmulțesc eșecurile militare ale armatei ruse. Acest lucru se întâmplă pe fondul contraofensivei ucrainene.

Oamenii din jurul lui Vladimir Putin sunt îngroziți. În același timp, respectul pentru liderul Rusiei a dispărut, a declarat o sursă apropiată de administrația de la Kremlin. Mai mult decât atât, oficialii ruși nu înțeleg ce se întâmplă în țara lor. Responsabilii cu punerea în aplicare a deciziilor lui Putin află în ultimul moment care sunt hotărârile acestuia. În același timp, o persoană din cercul apropiat al țarului de la Kremlin și-a exprimat nemulțumirea față de proasta gestionare a războiului și greșelile făcute de liderii militari ruși. Cu toate acestea, detaliile cu privire la episod, dar și la identitatea individului au fost incluse în informarea primită de președintele american Joe Biden de la serviciile de spionaj. Această persoană ar fi spus că de la începutul invaziei, rușii din jurul președintelui au trăit într-o stare de alarmă. În plus, aceștia sunt „deosebit de îngrijorați de recentele pierderi rusești, de direcția greșită și de deficiențele militare extinse”, a afirmat un oficial al serviciilor de informații occidentale, sub protecția anonimatului.

Tot mai mulți oficiali ruși nu mai cred în războiul din Ucraina

Un alt oficial de rang înalt a declarat că „există o mulțime de oameni care sunt convinși că (războiul -n.red) nu merge bine sau că nu este cursul corect de acțiune”. În plus, în jurul oamenilor apropiați ai lui Putin există mai multe dezacorduri. Unii cred că armata ar trebui să acționeze diferit, a explicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Atunci când a fost întrebat despre dezacordurile din cercul intim al lui Putin, Peskov a spus: „Există dezbateri de lucru: despre economie, despre desfășurarea operațiunii militare. Există discuții despre sistemul educațional. Acest lucru face parte din procesul normal de lucru și nu este un semn al vreunei scindări”. Mai mult decât atât, bărbatul a negat vehement informațiile prezentate de serviciile americane.

Putin nu ar mai discuta cu consilierii săi

În același timp, Vladimir Putin refuză să se mai consulte cu apropiații lui pentru că „el nu știe să piardă. Și mai ales nu știe cum să recunoască faptul că pierde”. În plus, țarul nu știe să recunoască acest lucru, susține o altă persoană din anturajul liderului. Putin a încetat, de asemenea, să se mai bazeze pe consilierii săi pentru a evalua planurile sale de război, a spus o sursă. Liderul de la Moscova mai întâi prezenta scenariile pe care le considera potrivite pentru invazie și aștepta părerile consilierilor. În prezent, el nu mai face acest lucru, ci acționează direct.

Acesta este unul dintre motivele pentru care sentimentul de alarmă cu privire la modul în care decurge războiul a crescut în ultimele zile în rândul oficialilor ruși. Șeful comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului, Andrei Kartapolov, l-a atacat public pe Putin în această săptămână. Acesta l-a avertizat pe președinte că nu mai trebuie să treacă cu vederea pierderile de pe frontul din Ucraina. „Oamenii știu. Poporul nostru nu este prost. Nu mai mințiți”, a atras atenția Kartapolov.

Rampa de ieșire a lui Putin

Președintele Joe Biden a precizat că întreaga sa administrație încearcă să se gândească care este calea de scăpare pentru Vladimir Putin. „Cum poate să iasă din asta? Când consideră el că se află în poziția nu doar de a fi umilit, ci și de a pierde o parte semnificativă din puterea sa în Rusia” a spus președintele SUA.

În remarci făcute într-un discurs susținut joi în format video la Institutul Lowy din Australia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat NATO că ar fi momentul potrivit să lanseze atacuri preventive asupra Rusiei pentru a o împiedica să folosească arme nucleare. În același timp, Dmitri Peskov, a denunțat aceste comentarii și a precizat că discursul președintelui ucrainean este un „apel la declanșarea unui nou război mondial cu consecințe imprevizibile și monstruoase”, informează Adevărul.