Lupta pentru putere la Kremlin, sub ochii lui Vladimir Putin. Evgheni Prigojin și Ramzan Kadîrov, în război direct cu Armata Roșie

Lupta pentru putere la Kremlin, sub ochii lui Vladimir Putin. Evgheni Prigojin și Ramzan Kadîrov, în război direct cu Armata RoșieSursa foto: Kremlin

Doi dintre apropiații lui Vladimir Putin par să fi declanșat lupta pentru putere la Kremlin, în contextul înfrângerilor suferite de Rusia pe fronturile din Ucraina. Este vorba despre Evgheni Prigojin, finanțatorul companiei de mercenari Wagner, susținut de dictatorul cecen Ramzan Kadîrov, și ministrul Apărării Serghei Șoigu. Primii doi i-au declarat război pe față ministrului Apărării, dar și generalilor care coordonează operațiunile militare.

Disputele din interiorul cercurilor de putere de la Moscova au izbucnit în contextul înfrângerilor suferite de Rusia pe fronturile din Ucraina. În vreme ce armata rusă bate în retragere în fața contraofensivei ucrainene, Evgheni Prigojin și Ramzan Kadîrov caută să se impună în fața lui Serghei Șoigu și a generalilor din spatele acestuia.

Lupta pentru putere se desfășoară la umbra lui Vladimir Putin, conștient că atât timp cât colaboratorii săi sunt preocupați să se bată între ei, nu au vreme să se întoarcă împotriva sa.

Reprezentanții Puterii de la Moscova sunt destul de panicați, pe măsură ce înfrângerile militare se adună, iar forțele ruse se trag din fața Ucrainei. În plus, războiul, pe care credeau că-l vor tranșa în câteva zile se lungește de șapte luni. Iar aceasta cu consecințe dintre cele mai rele pentru afaceri și averile lor. Oficialii din anturajul lui Putin sunt prea deștepți ca să creadă mesajele propagandistice de pe posturile de televiziune.

Ei știu că șansele ca situația de pe front să se schimbe sunt minime. Nu prea se întrevăd sorți de izbândă pentru Moscova, în condițiile în care armata se retrage în dezordine abandonând echipament militar valoros, iar noii recruți sunt dotați cu vechituri. În acest context, cei mai ambițioși văd în haosul ce se prefigurează o oportunitate. Unii înaintează propuneri Kremlinului despre posibilitatea de a întoarce soarta războiului și de a salva Rusia de la un dezastru total. Alții preferă să stea în umbră și să evite consecințele unei implicări prea evidente.

Serviciile occidentale supraveghează situația

Agențiile de spionaj din Occident au raportat că nemulțumirile în cadrul armatei ruse sunt destul de ridicate. Iar acest lucru îi face pe mulți experți și istorici militari să compare situația din prezent cu cea din anul 1917, când a fost declanșată revoluția bolșevică. O lovitură de stat este posibilă dacă lucrurile continuă în această direcție.

„Putin are o personalitate foarte distructivă, el joacă diverse facțiuni între ele ca să vadă care este cel mai bun rezultat. (…) Nu știe cum să repare relațiile, așa că într-un final, cineva va cădea victimă. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și războiul din Ucraina”, a spus un fost oficial al Ministerului Apărării Rus pentru The Guardian.

Sursa foto: Twitter

Rivalitatea dintre Evgheni Prigojin și Serghei Șoigu

Unul dintre cei ambițioși este Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de mercenari Wagner. Acesta insistă să demonstreze lui Putin că mercenarii săi sunt mai valoroși decât armata regulată și luptă mai bine decât soldații conduși de generalii lui Șoigu.

Marat Gabidullin, fost comandant Wagner care îl cunoaște pe Prigojin a spus că nu este „surprins să îl vadă în lumina reflectoarelor” în acest moment.

„El vrea să se poziționeze ca un apărător neînfricat al patriei care a creat o organizație militară profesionistă. Vrea să arate că poate lupta mai bine decât armata regulată. Aveam întotdeauna tensiuni cu Ministerul Apărării, nu ne plăceam deloc”, a spus Gabidullin.

Potrivit unui fost oficial de rang înalt al armatei ruse, care a lucrat cu Șoigu și Prigojin, rivalitatea celor doi este mult mai veche. Ei s-au confruntat din momentul înființării companiei Wagner, în anul 2014, după anexarea Crimeei.

Tensiunile au crescut când Șoigu l-a dat afară pe ministrul adjunct al apărării Dmitri Bulgakov, cel care l-ar fi ajutat pe Prigojin să obțină contracte de aprovizionare a armatei.

„Prigojin vrea să își ia revanșa acum împotriva lui Șoigu”, a spus sursa.

Sursă: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Prigojin și Kadârov, atac la Armata Roșie

Iar pentru aceasta l-a atras pe Ramzan Kadîrov de partea sa. Șeful cecen dă vina pe Ministerul Apărării pentru dezastrul din Ucraina. El îi atacă pe generalii ruși lăudându-se cu forța unităților sale de mercenari. Acesta susține, fără acoperire, că trupele cecene ar putea cuceri Kievul în câteva zile chiar și după ce armata rusă a fost respinsă. Mai mult, după înfrângerea suferită la Liman, un centru feroviar important din Donețk, Kadîrov a lansat un atac virulent la adresa Statului Major și la comandantul districtului militar central, Alexander Lapin. Acesta a fost făcut responsabil pentru eșecul în apărarea orașului.

„Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda la soldat, i-aș lua toate medaliile și l-aș trimite cu o pușcă pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge”, a scris Kadîrov pe Telegram despre comandantul însărcinat cu apărarea orașului Liman, recent eliberat de armata ucraineană. El a sugerat că Lapin este păstrat în funcție deoarece se bucură de susținere de la conducerea Statului Major.

„Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda la soldat, i-aș lua toate medaliile și l-aș trimite cu o pușcă pe front pentru a-și spăla rușinea cu sânge. Nepotismul militar nu va duce la nimic bun”, a adăugat Kadîrov.

Iar Prigojin i-a ținut isonul, lăudându-l pentru declarațiile sale.

„Frumos, Ramzan, ține-o tot așa. Aceste gunoaie ar trebui trimise pe front desculțe și cu mitraliere”, a spus acesta.

Vladimir Putin profită de lupta pentru putere

În fapt, aceste conflicte între subalternii săi îi convin de minune lui Vladimir Putin. Acesta i-a asmuțit dintotdeauna unul împotriva celuilalt pentru a-i împiedica să se unească împotriva sa. De aceea, el nu reacționează public și nu ia partea nimănui, în astfel de situații.

„Această echilibristică ar putea să funcționeze pe timp de pace, dar acum distrage [atenția] de la eforturile de război”, a spus Marat Gelman, fost consilier al lui Putin și, acum, unul dintre criticii săi.

Un specialist în Cecenia a spus că criticile lui Kadîrov reflectă ambițiile sale militare de a fi „ceva mai mult decât conducătorul unei regiuni”. Kadîrov ar viza o funcție de top în guvern și profită de război. Toată lumea încearcă să găsească vinovați, iar Kadîrov este primul care a intrat în joc, potrivit Faridei Rustamova, o jurnalistă rusă care a scris despre diviziunile care există în rândul elitei ruse.

„El se vede drept unul dintre liderii războiului. Ca un fiu pe care Putin nu l-a avut niciodată. Totul pare ca un bulgăre de zăpadă care se face tot mai mare cu fiecare înfrângere”, a spus jurnalista.

sursa foto. EVZ

Șoigu își dorește să scape de responsabilitate

Cei doi nu sunt singurii care au pus tunurile pe armata rusă. O fac și propagandiștii Kremlinului, în principal Margarita Simonian și Vladimir Soloviev. Aceștia au criticat public felul în care s-a făcut mobilizarea și au acuzat armata că a provocat instabilitate în țară. Un oficial rus din administrația impusă într-una din regiunile anexate de Moscova a sugerat chiar că Șoigu ar trebui să se împuște.

Atacurile la adresa Ministerului Apărării vin într-un moment foarte periculos, când armata pierde mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat și nu a reușit să stabilizeze linia frontului în Harkov, Donețk și, acum, în Herson.

„Kremlinul caută țapi ispășitori. Au fost trei eșecuri evidente: la începutul războiului, ultimele înfrângeri militare și problemele cu mobilizarea”, a spus Gelman, fostul consilier al lui Putin.

În acest context, Serghei Șoigu ar fi extrem de fericit dacă Vladimir Putin l-ar demite de la conducerea ministerului Apărării. Trebuie spus că el s-a împotrivit războiului din 2014, din Donbas, dar a fost contrazis de un grup de consilieri pro-război de la Kremlin. Șoigu nu ar fi fost nici în favoarea recentelor „anexări” ale teritoriilor ucrainene ocupate, a dezvăluit sursa citată de The Guardian.

Sursa: Dreamstime.com

Rolul serviciilor secrete în lupta pentru putere

Pe de altă parte, este greu de crezut că serviciile de informații ar lăsa Rusia pe mâna lui Prigojin sau a lui Kadîrov, chiar dacă aceștia par pe val în acest moment.

„Nu îmi pot imagina cum FSB le-ar permite lui Prigojin sau Kadîrov să câștige vreo putere politică”, a spus Evghenia Albats, un jurnalist de investigații și editor la New Times.

Albats, care a plecat de curând din Rusia după ce a fost luată la țintă pentru reportajele sale, a spus că sursele sale din guvern estimează că cel puțin 70% dintre oficialii de rang înalt –„nomenclatura” – se opun războiului. Poziția lui Putin nu este în pericol deocamdată pentru că oficialii de top sunt speriați.

„Ca să existe o schismă, oamenii trebuie să nu mai fie înfricoșați. Unde ar putea acești oameni să se întâlnească? Telefoanele sunt ascultate, apartamentele sunt supravegheate”, a spus jurnalista.

De asemenea, Dmitri Oreșkin, un analist politic, este de părere că riscurile pentru oricine care mișcă împotriva lui Putin sunt prea mari.

„Tot acest sistem este construit în jurul unui «vojd», un lider. Dacă îl dai jos pe Putin trebuie să obții rezultate foarte repede, dar toată lumea știe că acest lucru este imposibil acum”, a explicat Oreșkin, conform The Guardian.