Vladimir Putin joacă pe cartea nucleară. Unde ne refugiem în caz unui cataclism atomic. Lista adăposturilor din toată țara

Vladimir Putin joacă pe cartea nucleară. Unde ne refugiem în caz unui cataclism atomic. Lista adăposturilor din toată țara Sursa foto: EVZ

În ultimele ore se vorbește din ce în ce mai mult despre posibilitata lansării unui atac nuclear, de către Rusia, în Ucraina. Conform unor informații care circulă în spațiul public, Vladimir Putin ar fi ordonat ca apropiații săi să fie duși în siguranță într-un buncăr. Mai mult, se vorbește despre o întreagă listă cu oficiali de la Kremlin care vor fi evacuați într-o locație secretă, la adăpost. În aceste condiții, întrebarea pe care și-o pun toți românii este unde ne asăpostim în cazul unui cataclism nuclear.

Vladimir Putin a ordonat ca iubita lui, Alina Kabaeva, împreună cu copiii lor, precum și cele două fiice ale lui împreună cu copiii acestora să fie duși la adăpost într-un buncăr, undeva în Rusia. De asemenea, mai mulți oficiali de la Kremlin ar fi fost avertizați să fie pregătiți pentru o eventuală evacuare rapidă în caz de urgență. Toate acestea sunt indicii, conform presei britanice, că dictatorul de la Kremlin ia în considerare, din ce în ce mai mult posibilitatea lansării unui atac nuclear. Se vorbește despre un test cu astfel de arme la granița cu Ucraina, posibil în Marea Neagră.

În aceste condiții, întrebarea pe care și-o pune orice român este legată de posibilitatea de a se adăposti, în caz de necesitate. Conform informațiilor oficiale, în România sunt peste 4.000 de adăposturi de protecție civilă, în care ne-am putea refugia.

Teoretic, fiecare clădire de locuințe ar trebui să aibă un spațiu special destinat adăpostirii locatarilor în cazul unui atac. În realitate lucrurile sunt cu totul diferite. Multe dintre spații au fost transformate în depozite de vechituri ori de murături, iar altele au fost inundate de gunoaie. Nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, astfel că multe au devenit adevărate focare de infecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar și așa, numărul adăposturilor de protecție civilă este insuficient pentru întreaga populație, iar mai grav este că mulți oameni nici măcar nu știu unde sunt amplasate.

Foto: arhiva evz

Județele cu cele mai puține adăposturi

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat publicității lista cu adăposturile de protecție civilă existente la nivelul fiecărei localități din România. Este vorba despre un număt de 4.358 de astfel de spații, răspândite pe teritoriul fiecărei localități. Acestea sunt verificate în fiecare an, în mod regulat, pentru a ști cu exactitate în ce măsură sunt funcționale.

Conform informațiilor publice, cele mai puține astfel de refugii sunt în județul Ialomița, doar 13, din care trei amplasate pe teritoriul municipiului Urziceni. Alte cinci au fost amenajate la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei.

În județul Vrancea sunt tot 13 adăposturi de protecție civilă, conform situației prezentate de IGSU. Un număr de nouă sunt în Focșani, reședința județului, trei la Adjud și unul singur în Panciu. În județul Alba 15 adăposturi, în Călărași un număr de 23, iar în Hunedoara ar fi 25.

sursa foto. EVZ

Câte adăposturi sunt în București

Cele mai multe adăposturi aflate în funcțiune sunt în București, capitala României, unde sunt amenajate peste 1.171 de asemenea locații. Există cel puțin câte un adăpost în fiecare cartier.

Cele mai multe probleme sunt în Sectorul 5, unde există doar 57 de adăposturi, pentru un număr de aproximativ 270 de mii de locuitori. În Sectorul 3 sunt amenajate 140 de asemenea locuri, conform listei IGSU.

În sectorul 1, există 163 de adăposturi, iar în Sectorul 4 avem 166. Un număr aproape dublu de întâlnim în Sectorul 6, unde au fost amenajate 294 de spații. Iar cele mai multe, 344 de adăposturi au fost amenajate în sectorul 2.

Sursa: arhiva EVZ

Salina Turda și Peștera Movila, cele mai sigure adăposturi

În cazul unei explozii nucleare România dispune de două locații naturale, sigure, unde oamenii s-ar putea refugia. Una dintre acestea este Salina Turda, situată în apropiere de Cluj Napoca. Cu trei mine și sute de metri de galerii și cu o adâncime de aproape 200 de metri, Salina Turda este un loc sigur pentru aproximativ 800.000 de persoane care ar avea nevoie de adăpost în cazul unui atac nuclear.

De altfel, această locație a fost folosită ca adăpost antiaerian și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peștera Movile, situată în apropiere de Mangalia, care se află la 30 de metri sub pământ și are o suprafață de peste 300 de metri este, potrivit experților, încă un loc sigur unde viața ar putea continua în cazul unui atac nuclear.

Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată pe site-ul IGSU.