Evenimentul ZileiActualitatePlaja terapeutică pentru persoanele cu dizabilități

Plaja terapeutică pentru persoanele cu dizabilități

Plaja terapeutică pentru persoanele cu dizabilități
Cea mai frumoasă, vie, atractivă și colorată plajă de pe litoral nu este una de fițe așa cum ne-am fi așteptat. Este o plaja terapeutică, amenajată la Mamaia, pentru persoanele cu nevoi speciale, de către psihoterapeutul constănțean Adrian Gemănaru și Centrul pentru Autism Marea Neagra.

Amplasată în dreptul Cazinoului din Mamaia, se întinde pe o suprafață de 2.000 de metri pătrați, fiind oferită gratuit de operatorul care a închiriat sectorul de nisip de la Apele Române. În Europa nu există o asemenea plajă terapeutică, conceptul existând doar în SUA, însă acolo terapiile se efectuează contra cost.

Psihoterapeutul Adrian Gemănaru, dezamăgit de modul în care autoritățile locale și centrale i-au întors spatele, a reușit, în această vară, cu ajutorul prietenilor și al celor care i-au admirat perseverența în realizarea proiectului, să „spargă zidurile” cabinetului psihologic și să iasă, astfel, pe plajă.

Toată lumea este acceptată, aici nu există șezlonguri și, de aceea, este cea mai aglomerată plajă din zonă. Este o plajă neîngrădită, fără constrângeri, fără costuri. Programul în care se efectuează terapiile începe dimineața la 8.30 și se termină la 19.30. Întinderea de nisip răsună de râsetele și chiotele micuților care pe plajă numai sunt „pacienți”, ci doar copii care se joacă pe malul mării.

Persoane cu dizabilități, copii și adulți deopotrivă, participă la ateliere ocupaționale de pictură, de olărit, dans, terapie bowen, pictură pe sticlă, sport etc. „Proiectul este de 40.000 de euro, bani strânși de la prietenii mei, oameni din jurul meu, firme. Autoritățile locale și centrale nu m-au susținut, nici măcar moral”, spune Adrian Gemănaru, mândru că proiectul lui aduce bucurie atât de multor oameni.  

 


Accesează: