Evenimentul ZileiIstoria secretaPiratul care și-a făcut Republică

Piratul care și-a făcut Republică

Piratul care și-a făcut Republică
Cel mai cunoscut lucru despre Benjamin Hornigold este înființarea Republicii Piraților - o fortăreață de pirați în Nassau pe insula New Providence. A fost un pirat englez de la începutul secolului al XVIII-lea care a acționat în apele Caraibelor, în special în Bahamas.

Ulterior a schimbat tabăra și a devenit vânător de pirați, ajutând la doborârea fortăreței pe care a creat-o.

Se știu foarte puțin despre Benjamin Hornigold înainte de a deveni pirat. Se crede că s-a născut în jurul anului 1680 și că ar fi originar din ținutul englez Norfolk.

Primul său act de piraterie atestat a avut loc în iarna 1713 – 1714. Atunci, Hornigold a început să jefuiască navele comerciale în largul coastei Nassau, New Providence, folosind niște canoe, cunoscute sub numele de periaguas, și o mică șalupă.

Hornigold a acționat în timpul așa-numitei Epoci de Aur a Pirateriei.

Această eră a început pe la 1680, la scurt timp după ce s-a născut Hornigold, deși unele surse consideră anii 1650 drept punctul de plecare al acestei perioade.

S-a încheiat în jurul anului 1730, la aproximativ un deceniu după moartea lui Hornigold.

Se estimează că în epoca de aur a pirateriei au existat mai mult de 5.000 de pirați.

Pe atunci, marinarii obișnuiți trebuiau să muncească din greu, erau supuși unei discipline stricte și aveau salarii modeste.

Pe de altă parte, pirateria le-a oferit acestor marinari ocazia de a-și aduna averi rapid și, de asemenea, de a prelua controlul propriului destin.

Prin urmare, nu este prea dificil să înțelegem atracția pirateriei, în ciuda riscurilor pe care le presupunea.

Războiul de succesiune spaniolă, care a început în 1701 după moartea lui Carol al II-lea, ultimul dintre Habsburgii spanioli, s-a încheiat în 1714. Întrucât Carol nu a lăsat în urmă un moștenitor, două dinastii – Habsburgii austrieci și Bourbonii francezi – au revendicat tronul spaniol, ducând la război în Europa.

Unul dintre efectele războiului a fost angajarea multor marinari în marina din statele europene aflate în luptă.

La sfârșitul războiului în 1714, mulți dintre acești bărbați au rămas șomeri, apelând la piraterie pentru a-și câștiga existența.

Este posibil ca Hornigold să fi fost unul dintre acești marinari șomeri care au devenit pirați după război.

Pirat sau corsar: Care este diferența?

În mod ciudat, în toți anii de pirat, Hornigold a avut grijă să nu atace navele britanice.

În acest sens, comportamentul său seamănă mai mult cu cel al corsarului. Diferența dintre un corsar și un pirat a fost că primului i s-a dat voie de la un stat să atace navele aparținând altor state.

Astfel de misiuni erau ușor de obținut în timpul războiului, dar odată ce războiul s-a încheiat nu mai erau valabile.

Mulți corsari au considerat că este dificil să renunțe la această activitate profitabilă și, prin urmare, au continuat ca pirați.

Este posibil ca Hornigold să fi servit ca un corsar pentru britanici în timpul războiului de succesiune spaniolă, făcând raiduri asupra navelor aparținând dușmanilor țării sale.

Dacă da, activitățile lui Hornigold ar fi fost ilegale după expirarea misiunii sale.

Întrucât tronul spaniol era încă ocupat de un membru al Casei Bourbon, împotriva căruia britanicii (Anglia și Scoția înainte de 1707) au luptat în timpul războiului, Hornigold ar fi putut considera că face țării sale un serviciu atacând navele spaniole și protejând pe cele britanice.

Această lucru a determinat în cele din urmă echipajul său să se întoarcă împotriva lui.

Înființarea Republicii Piraților în Nassau

Între timp, Hornigold a ajutat la înființarea Republicii Piraților în Nassau, pe insula New Providence. Chiar înainte de înființarea Republicii Piraților, New Providence era deja cunoscută ca centru al piraților.

Pirateria a prosperat pe insulă și, în general, în Bahamas, încă din anii 1680, ca o consecință a dominației engleze laxe.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric


Accesează: