Evenimentul Zilei > International > Pilotul militar şi deputatul ucrainean, Nadia Savcenko denunţă trădarea Moscovei: “Ţara care ne-a garantat securitatea ne-a înfipt cuţitul în spate”
Pilotul militar şi deputatul ucrainean, Nadia Savcenko denunţă trădarea Moscovei: “Ţara care ne-a garantat securitatea ne-a înfipt cuţitul în spate”

Pilotul militar şi deputatul ucrainean, Nadia Savcenko denunţă trădarea Moscovei: “Ţara care ne-a garantat securitatea ne-a înfipt cuţitul în spate”

Nadia Savcenko, pilot militar şi deputat ucrainean a fost eliberată în luna mai după doi ani de închisoare în Rusia. Politicianul a denunţat omologilor săi din Consiliul European reunit la Strasbourg, “trădarea Rusiei”.

Savcenko a declarant că în virtutea acordului semnat în 1994, Rusia a garantat securitatea Ucrainei în schimbul renunţării de către Kiev la arsenalul nuclear, însă statul rus “a înfipt un cuţit în spate” ucrainienilor. 

"Țara care ne-a garantat securitatea ne-a înfipt cuțitul în spate. Asta este trădare", a subliniat Nadia Savcenko, aflată pentru prima dată în hemiciclul de la Strasbourg, alături de reprezentanți ai parlamentelor naționale din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, transmite Agerpres

Politicianul condamnă Rusia pentru că nu respectă înţelegerile internaţionale şi drepturile omului, chiar ea fiind o victimă a politicii sfidătoare ruse. 

"Am fost răpită, iar asta este o încălcare a drepturilor omului. Pentru aceasta va trebui să răspundă în fața Curții Europene (de Justiție). În același mod au fost răpiți și alți ucraineni care se află în prezent în Rusia. Iar răpirea tătarilor continuă în Crimeea. O delegație care nu respectă drepturile omului, nici imunitatea membrilor săi, așa cum a făcut Rusia cu mine, nu poate reveni" să își ocupe locul la Strasbourg ", a continuat reprezentanta Kievului, afirmându-și în același timp dorința de "a face pace".

Pilotul militar a fost condamnată la 22 de ani de închisoare în Rusia, fiind acuzată de complicitate la uciderea a doi jurnalişti în estul Ucrainei în iunie 2014. Nadia Savcenko a fost eliberată printr-un schimb cu doi military ruşi condamnaţi la 14 ani de închisoare în Ucraina.

La Kiev, femeia a fost întâmpinată ca o eroină, Savcenko fiind considerată un simbol al conflictului dintre armata guvernamentală și separatiștii proruși, susținuți, potrivit Kievului și occidentalilor, de armata rusă, informează Agerpres.