Pilonul ll de pensii. Modificările pregătite de Guvern, mulți români vor fi afectați direct

Pilonul ll de pensii. Modificările pregătite de Guvern, mulți români vor fi afectați directBani. Sursa foto: Pixabay

Executivul pregătește noi modificări în cazul pensiilor private. Conform unui proiect de Ordonanță de urgență, actul de aderare la Pilonul II va putea fi semnat și electronic, iar administratorii vor avea posibilitatea de a investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de 5% cât este în prezent.

Pilonul ll de pensii. Ce schimbări urmează

De asemenea, ASF va angaja o firmă specializată pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică fondurile rezervate pentru plata sumelor garantate celor care se pensionează.

Proiectul de Ordonanță de urgență, lansat în dezbatere publică pe 4 martie de Ministerul Muncii, aduce mai multe modificări în domeniul pensiilor private, atât pentru pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât și pentru cele facultative (Pilonul III).

Ce trebuie să știe românii

Conform noilor modificări, administratorii fondurilor de pensii vor putea investi activele fondurilor și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei, ca până acum. Totuși, suma investită nu va putea depăși 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Mai mult, aceștia vor avea posibilitatea să investească în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, până la 10% din valoarea totală a activelor fondului. În prezent, această investiție este limitată la un procent de 5%.

Tinerii care intră pe piața muncii vor putea fi participanți la un fond de pensii din Pilonul II, în urma semnării unui act de aderare individual. Procedura va putea fi aplicată și prin mijloace de comunicare la distanță.

Precizările ASF

O persoană fizică sau juridică nu va putea deține o participație semnificativă, direct sau indirect, în cadrul mai multor administratori, cu excepția cazului în care aceștia fac parte din același grup.

În prezent, legislația nu permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar semnificativ, direct sau indirect, într-un număr mai mare de administratori.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va avea posibilitatea să angajeze o firmă cu expertiză, care va valida valoarea provizionului tehnic.

Conform legii, în cadrul sistemului pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuțiile nete ale participanților sunt garantate.

Prin urmare,  totală din contul de pensie Pilon II nu va fi mai mică decât contribuțiile virate pe parcursul perioadei active, diminuată cu comisioanele de administrare și eventualele comisioane de transfer.

ASF

ASF. Sursa foto: Facebook

Ce obligații au administratorii

Potrivit ASF, administratorii trebuie să constituie provizioane tehnice, un volum adecvat de lichidități care să acopere angajamentele financiare stipulate în prospectul schemei de pensii.

Acestea vor include riscurile biometrice, precum decesul, invaliditatea și longevitatea, precum și nivelurile stabilite ale pensiilor.

Câți români contribuie lunar la Pilonul ll

La sfârșitul anului trecut, 8,3 milioane de români erau înscriși în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II). Astfel, valoarea totală a sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde lei, marcând o creștere de 19% față de 2023, un record absolut pentru sistem, potrivit APAPR (Asociația Administratorilor Fondurilor de Pensii).

De asemenea, 720.000 de români au acumulat în conturile lor din Pilonul II sume mai mari de 50.000 de lei fiecare, conform estimărilor APAPR.