Evenimentul Zilei > Actualitate > Moneda de schimb primită de Piedone pentru a rămâne în PC: Congres şi candidatură la şefia partidului
Moneda de schimb primită de Piedone pentru a rămâne în PC: Congres şi candidatură la şefia partidului

Moneda de schimb primită de Piedone pentru a rămâne în PC: Congres şi candidatură la şefia partidului

Conducerea Partidului Conservator trebuia să ia în calcul astăzi o eventuaşă sancţionare a comportamentului fostului prim-vicepreşedinte al partidului, Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4. Cu doar o zi înainte, preşedintele conservator, Daniel Constantin, declara că edilul riscă orice sancţiune: de la avertizarea verbală, la excluderea din formaţiune. Potrivit însă unor surse politice, Piedone a fost convins de către liderul de onoare al PC, Dan Voiculescu, să revină în funcţia de prim-vicepreşedinte, derapajul din ultima vreme a lui Piedone urmând să rămână nesancţionat. Mai mult chiar, Voiculescu a fost de acord cu organizarea unui Congres, sursele citate precizând, pentru EVZ, că Piedone nu a renunţat la candidatura pentru şefia partidului.

Potrivit unor surse conservatoare, Piedone a fost convins de Dan Voiculescu să renunţe la decizia de a părăsi partidul, urmând ca acesta să-şi reia toate funcţiile avute în conducerea Partidului Conservator.
Revenirea lui Piedone în funcţiile de conducere a fost confirmată chiar de liderul Daniel Constatin, cel care cu o zi înainte vorbea despre excluderea acestuia din PC.
"Relaţia mea cu dl. primar s-a bazat pe încredere şi onestitate. Înainte de a lua orice decizie, am preferat să trecem peste orice fel de orgolii şi am avut o discuţie. (…) Echipa de conducere a PC este o echipă unită. Dl. Cristian Popescu-Piedone este şi va rămâne prim-vicepreşedinte al PC, preşedintele al PC pe Bucureşti şi primar al sectorului 4 din partea partidului", a subliniat liderul PC.
Cristian Popescu-Piedone a afirmat, la rândul său, că a avut o datorie morală faţă de cetăţenii sectorului 4 să clarifice din partea cui va candida şi la „nu ştiu ce primărie". „Spun răspicat – rămân candidat la Primăria sectorului 4", a spus prim-vicepreşedintele PC, la finalul reuniunii Biroului Executiv al partidului.
Piedone nu renunţă la candidatura pentru şefia PC. Congres în două luni
Moneda de schimb oferită de Voiculescu pentru păstrarea lui Piedone în PC? Organizarea în maxim două luni a unui Congres extraordinar al partidului, la care Piedone poate candida la şefia PC. Potrivit surselor citate, Piedone a realizat că din postura de simplu membru de partid nu putea convoca Congresul, acesta fiind şi unul din motivele pentru care a revenit asupra deciziei de demisie din funcţiile politice deţinute în PC.
Pe post de amfitrioni şi organizatori vor fi preşedintele Dan Constantin, liderul executiv Vasile Nistor şi Cristian Popescu Piedone care vor forma un Birou Coordonator. În prealabil, cei trei vor purta discuţii şi cu liderii filialelor din ţară pentru a lua temperatura acestora cu privire la Congres.
Dan Constantin susţine că, din discuţiile avute cu liderii judeţeni,  ar reieşi că deocamdată nu se doreşte schimbarea actualei formule de conducere a PC.

"Cred că numai împreună, având în vedere forţa politică a domnului primar, vom decide ceea ce este mai bine pentru partid (dacă este nevoie sau nu de vreo schimbare la conducerea partidului – n.r.). În momentul de faţă, liderii judeţeni s-au exprimat că nu este nevoie de nicio schimbare vizavi de conducerea PC, toţi liderii judeţeni şi-au exprimat dorinţa de a ne păstra conducerea în această formulă pe care o avem. O dată şi o dată va trebui să avem congres, când va fi congresul respectiv, dacă nu va fi extraordinar, va fi ordinar, aşa cum spune statutul, o dată la patru ani. Asta vom decide probabil în perioada următoare", a mai afirmat Constantin.
"Împăcare" Piedone – Constantin
Liderul PC şi-a făcut sua culpa, admiţând că a existat o comunicare nepotrivită între el şi Cristian Popescu Piedone. Pentru a remedia această stare de lucruri, liderul PC a precizat că pe viitor prim-vicepreşedintele va fi mult mai implicat în deciziile importante care privesc formaţiunea pe care o conduce, atât la centru, cât şi în teritoriu.
"De acum înainte, deciziile importante care se referă la convocarea eventualelor congrese, care se referă la Birourile Politice sau organizarea partidului, la modalităţile de comunicare şi la modalităţile de lucru eficiente în cadrul USL vor fi luate în acord cu prim-vicepreşedintele partidului şi cu preşedintele executiv", a spus Constantin.

El a explicat că îşi doreşte ca, împreună cu primarul sectorului 4 şi preşedintele executive, să se reuşească nominalizarea unor persoane potrivite pentru candidaturile de primari la municipiile reşedinţă de judeţ şi pentru Consiliile Judeţene, acolo unde PC va face numiri din partea USL.
Împăcare cu scuze publice

Piedone a venit la şedinţa PC cu sentimente mai bune. Şi-a cerut scuze în faţa asistenţei, susţinând că apelurile sale privind convocarea unui nou Congres au fost greşit înţelese. "Nu caut să dezbin PC sau USL, ci să ridic partidul", le-a comunicat Piedone colegilor, susţin sursele citate.
Cum îl vedea PC pe edilul de la 4 cu o zi înainte: exclus şi plecat la UNPR
Iniţial, şedinţa Biroului Politic Central al Partidului Conservator fusese  convocată pentru a tranşa cazul edilului sectorului 4 al Capitalei.
"PC va lua o decizie la Biroul Executiv Central. În acest moment, domnul Piedone este membru al PC şi candidat USL la primăria sector 4. Dacă în şedinţă vom decide altceva … fiind simplu membru de partid, în momentul de faţă domnului Piedone i se poate aplica orice sancţiune, începând cu atenţionarea verbală, până la excluderea din partid. Nu ştiu ce îi vom da. Mi-e greu să fac recomandări pentru că este o persoană în care am avut foarte mare încredere. E posibil să mă abţin de la votul care va fi dat în Biroul Executiv", spunea cu o zi în urmă liderul PC, Daniel Constantin.

În opinia liderului PC, un gest de normalitate era ca Piedone să-şi dea demisia şi din funcţia de membru de partid şi să-i întrebe pe cetăţeni „dacă a se alătura domnului Băsescu şi domnului Oprea împotriva cetăţenilor, tăind pensii şi salarii, este o decizie foarte bună".

Întrebat dacă avea cunoştinţă despre negocierile edilului cu UNPR, Constantin a precizat că ştia "foarte clar despre relaţia lui Piedone cu Gabriel Oprea".
"Ştiu foarte clar că domnul Piedone a participat alături de domnul Gabriel Oprea la negocieri pentru a atrage primari, exemplul de la Hunedoara confirmat de doamna Mariana Câmpeanu, ştiu foarte bine cum s-a întâlnit cu domnul primar Pandele de la Voluntari pentru a negocia aceleaşi lucruri. Eu ştiam că avea o relaţie de ani de zile şi nu i-am interzis să aibă o relaţie bună cu Gabriel Oprea, se pare că s-a transformat şi într-o relaţie politică", a precizat liderul PC.
Scaunul de şef, mai confortabil decât cel de primvice
Piedone anunţase, vineri, 30 septembrie, că demisionează din toate funcţiile deţinute în cadrul acestui partid, rămânând doar simplu membru, şi că cere organizarea unui Congres "pentru a da posibilitatea tuturor preşedinţilor de filiale din ţară să îşi exprime punctul de vedere în ceea ce priveşte viitorul partidului, cât şi de a alege o nouă conducere".
El şi-a exprimat dorinţa de a candida la conducerea PC, pentru a resuscita şi sprijini evoluţia doctrinară cât şi pentru a conferi pe deplin partidului locul pe care el consideră că îl merită.
CITIŢI ŞI:

  • Antonescu l-a sunat pe Piedone pentru a-l convinge să candideze susţinut de USL
  • Dan Diaconescu virează spre Voiculescu. Piedone, sperietoare pentru Oprescu
  • Piedone, aruncat de PC în lupta cu Sorin Oprescu. Senzaţional! Dan Diaconescu se vede cu Voiculescu