"Eu nu pot să înţeleg de ce domnul Căncescu, după ce a fost ţinut două luni în arest preventiv, după ce a fost trimis în judecată, se mai cere arestarea preventivă încă două săptămâni. Este o situaţie care nu este normală şi nu se întâmplă în sistemele juridice pe care noi le cunoaştem în Europa. Adică, dacă l-ai trimis în judecată şi acuzaţiile care i se aduc nu se referă la crime sau la lucruri de o asemenea gravitate, pentru ce să mai fie ţinut în arest preventiv? După ce l-a ţinut 60 de zile în arest preventiv a mai primit încă două săptămâni. Nu mi se pare deloc normal", a precizat Petre Roman.

Potrivit deputatului PNL, suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care un om trimis în judecată mai poate fi arestat preventiv.

"Arestul preventiv ca metodă în justiţie trebuie să fie un lucru cu totul şi cu totul excepţional. Există o soluţie în aşa fel încât să nu fie afectată funcţionarea independentă a justiţiei, cu condiţia ca funcţionarea să fie după lege şi nu altfel. Singura soluţie normală, viabilă este să introducem în textul Constituţiei nişte prevederi în legătură cu drepturi fundamentale şi libertăţi, care lipsesc acum.(…) însă revizuirea Constituţiei s-a blocat, iar acum este şi opţiunea preşedintelui şi a primului-ministru ca aceasta să fie reluată", a afirmat Roman.

Întrebat ce şanse mai are Aristotel Căncescu de a rămâne în politică, Petre Roman consideră că, dacă acesta "rezistă psihic la stresul enorm prin care trece din luna octombrie" şi dacă după proces este găsit nevinovat, "poate foarte bine să-şi recâştige politic orice statut".

"Dacă domnul Căncescu îşi dădea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov era lăsat în pace. Nu era deloc normal să-şi dea demisia pentru că se consideră nevinovat", a concluzionat Roman.