Evenimentul Zilei > Social > Peștele, mai periculos decât se credea. Ce conține, de fapt, preferatul românilor?
Peștele, mai periculos decât se credea. Ce conține, de fapt, preferatul românilor?

Peștele, mai periculos decât se credea. Ce conține, de fapt, preferatul românilor?

Se pare că peștele nu ar fi atât de sănătos cum am crezut până acum. Un studiu amănunțit arată exact ce substanțe conțin diferitele tipuri de pește consumat în România.

Specialiștii recomandă românilor să evite consumul din următoarele feluri de pește, întrucât acestea pot conține substanțe nocive, scrie B1.

1. Somn din import – Majoritatea somnului din import de pe piaţă provine din Vietnam, ţară care este recunoscută pentru utilizarea antibioticelor în crescătorii. Se recomandă în schimb, peştele de producţie internă sau crapul asiatic.

2. Cod de Atlantic – Pentru că a fost declarat pe cale de dispariţie, codul de Atlantic a fost pus pe lista speciilor protejate de autorităţi. Este recomandat, în schimb, codul de Pacific.

3. Calcan de Atlantic – Că şi codul, calcanul de Atlantic a fost trecut pe lista speciilor protejate, întrucât numărul lor a ajuns la mai puţin de 1% din cantitatea sustenabilă pentru pescuitul pe termen lung. Este recomandat în schimb halibutul, somnul sau tilapia.

4. Somon de Atlantic – Iată un alt peste trecut pe lista celor protejaţi. Majoritatea somonilor de Atlantic au fost contaminaţi de peştii din crescătorii, ceea ce a contribuit la decimarea lor. Este recomandat în schimb somonul sălbatic de Alaska.

5. Rechin – Rechinul se află în vârful lanţului trofic, deci există un pericol destul de mare ca peştele să fie contaminat cu mercur. Mai mult decât atât, numărul rechinilor este în continuă scădere, ceea ce pune în pericol ecosistemul . Sunt recomandaţi în schimb halibutul de Pacific şi macroul de Atlantic.

6.Tonul de Atlantic – Studii efectuate recent relevă faptul că tonul de Atlantic este puternic contaminat cu mercur. În plus, este pe cale de dispariţie, fiind trecut pe lista peştilor protejaţi. Puteţi opta în schimb pentru ton din Canada, care înregistrează un nivel mai scăzut de mercur.