Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, l-a informat pe prim ministrul Ludovic Orban că a pregătit Ordonanța de Urgență privind ”acordarea de către Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publice județene și a municipiului București, a autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ teritoriale”.

El a cerut și a obținut, pentru acest act normativ, suplimentarea cu 150 milioane de lei a bugetului Ministerului Sănătății din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Numărul beneficiarilor care primesc măștile de protecție este de 1,1 milioane, a spus și premierul Ludovic Orban, care a ținut să sublinieze că la adoptarea stării de alertă, ”parlamentul ne-a complicat existența și distribuirea de măști către persoanele vulnerabile, care inițial trebuia făcută după mecanismul pe care îl gândisem, prin Ministerul Muncii și cu susținerea Poștei, și a mandatat Guvernul prin Ministerul Sănătății”.

Măștile vor fi distribuite de Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică, urmând să ajungă la beneficiari- cei care primesc alocații de sprijin sau venitul minim garantat- prin autoritățile locale. ”Distribuirea trebuie operaționalizată în viteză maximă, pe termen scurt. Achiziția trebuie derulată, transparent, în conformitate cu prevederile din legea 55 care permit o procedură rapidă de achiziție”, a subliniat Ludovic Orban