Permisul de conducere. Greșelile care îi transformă pe șoferi în pietoni și le aduc dosare penale

Permisul de conducere. Greșelile care îi transformă pe șoferi în pietoni și le aduc dosare penale Poliţia rutieră. Sursa foto: EVZ

Permisul de conducere se suspendă, în cazul unor abateri în trafic, însă, unele erori la volan pot fi evitate. Adesea, șoferii nu realizează cât de ușor pot rămâne fără dreptul de a conduce.

Reținerea permisului auto se aplică, în cele mai multe cazuri, din cauza unor greșeli aparent banale. Chiar dacă sunt șoferi „cu vechime”, unii români încalcă unele reguli simple în trafic, spun polițiștii rutieri, care au analizat cele mai frecvente motive pentru care decid să-i lase pe șoferi fără permis.

Permisul de conducere. Greșelile care te transformă din șofer în pieton. Ce trebuie să eviți în trafic

Permis de conducere

Permis de conducere Sursa foto: EVZ

Conform polițiștilor rutieri, conducătorii auto se pot alege cu dosar penal, dacă încalcă mai multe reguli în trafic sanționate cu suspendarea carnetului de conducere timp de două luni.

Astfel, șoferii trebuie să evite:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
  • neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare al șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
  • neacordarea de prioritate automobilelor care au acest drept; nerespectarea culorii roșii a semaforului;
  • efectuarea unei depășiri neregulamentare;
  • nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
  • neprezentarea la secția de poliție când s-a produs un accident cu pagube materiale; excepție fac situațiile în care șoferii implicați au încheiat o constatare amiabilă de accident sau când este avariat doar vehiculul șoferului care deține o asigurare facultativă de avarii auto.

Când se pot alege șoferii cu dosar penal

Poliția face control cu teste antidrog

Sursa foto: Facebook

Cele mai frecvente  motive pentru care șoferi se aleg cu dosar penal sunt:

  • neacordarea de prioritate
  • depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public; nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau la intercalarea într-o astfel de coloană; circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a unei depășiri, prevede Codul Rutier.

Șoferii care au permisul suspendat 60 sau 90 de zile au posibilitatea să solicite recuperarea documentului mai repede, prin susținerea unui examen.