Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), departamentele de sănătate locale și de stat, precum și alți parteneri clinici și din domeniul sănătății publice din Statele Unite ale Americii continuă investigarea cauzelor care au determinat recenta criză de afecțiuni pulmonare asociate țigărilor electronice sau vapatului (EVALI), manifestată la nivel național. A fost o adevărată ”epidemie” de cazuri începând din vara anului trecut, cu un vârf înregistrat în luna septembrie.

Acum CDC și FDA anunță că au făcut progrese în identificarea cauzelor afecțiunilor pulmonare asociație țigărilor electronice sau vapatului. Concret, s-a stabilit că un rol major în declanșarea afecțiunilor de tip EVALI îl au țigările electronice sau produsele de vapat care conțin tetrahidrocanabinol (THC), produse achiziționate în special din surse neautorizate precum prieteni, familie, distribuitori stradali sau din mediul on-line. Tetrahidrocanabinolul este o rășină uleioasă, derivat benzo-piranic de tip canabinoidic. Este substanța activă principală din cannabis, întâlnită în drogurile vegetale hașiș și marijuana.

Peroblemele apar partic din mixul de lichid care intră în componența acestor țigări, specialiștii stabilind că Acetatul de vitamina E este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale EVALI.

Numărul cazurilor medicale asociate vapatului înregistrate de către Departamentul de urgență (ED)  continuă să scadă, după o creștere bruscă în august 2019 și apogeul din septembrie.

”Cu toate acestea, dovezile nu sunt suficiente pentru a exclude potențiale efecte ale altor substanțe chimice, inclusiv substanțe chimice din produse care conțin sau care nu conțin THC, în parte dintre cazurile de EVALI raportate. CDC va reveni cu informări pe această temă pe măsura actualizării datelor despre EVALI”, au tarnsmis oficialii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din cadrul FDA.

Începând cu 21 ianuarie 2020, la CDC au fost raportate 2.711 cazuri de spitalizări sau decese cauzate de EVALI din toate cele 50 de state americane, districtul Columbia și două teritorii ale SUA (Puerto Rico și Insulele Virgine din SUA). Un număr de 60 de persoane au murit. CDC și FDA recomandă să nu mai fie utilizate țigări electronice sau produse de vapat care  conțin THC. De asemenea, Acetatul de vitamina E nu trebuie adăugat la nici o țigară electronică sau produs de vapat. Consumatorii nu ar trebui să adauge substanțe care nu sunt destinate acestor produse de către producătorul autorizat, inclusiv în cazul produselor achiziționate din unități de vânzare cu amănuntul.

Sursa: CDC

 

Te-ar putea interesa și: