PERICOLUL ascuns din CÂRNĂCIORI. Cum îţi afectează SĂNĂTATEA
- Andrei Arvinte
- 14 septembrie 2017, 10:49
Nimeni nu ar fi crezut că dacă consumă cârnăciori, o mâncare preferată de foarte mulţi români, sănătatea lor ar putea fi pusă în pericol.
Cine consumă în mod regulat cârnăciori ar trebui să aibă în vedere faptul că aceştia conţin până la 8 E-uri, dar şi aproximativ 30 de grame de grăsimi saturate.
În cadrul unui studiu au fost analizate 9 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. CIA ABOLIV S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC ELIT SRL. 44,44% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 8 E-uri.
Produsele cu cel mai mic număr de E-uri identificate au fost:
Auchan Cabanos 250g : E452, E300, E120, E250 (polifosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu)
Carrefour Carnati cabanos 450: E452; E316; E250; E12 (polifosfati; eritorbat de sodiu; nitriti de sodiu; carmin)
Casa Gustului Carnati cabanos 400g: E452, E316; E120; E250 (polifosfati, eritorbat de sodiu; carmin; nitriti de sodiu)
Cris-Tim Carnati cabanos 300g: E450, E300, E120, E250 (difosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu)
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:
Caroli Carnati Cabanos 450g: E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120 (difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin)
Caroli Carnati Cabanos vrac: E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120 (difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin)
Metro Chef Carnati Cabanos: E450, E452, E300, E575, E331, E621, E250, E120
Meda Carnati Cabanos 350g: E450, E262, E250, E621; E300, E301; E120.
Toate produsele ce fac parte din prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: ou, lapte, soia, gluten, muștar, țelină.
În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 și 450g.
Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 239 – 425 kcal/100g.
Produsele conțin între 19,6 și 39,8 g grăsimi per 100g de produs.