UPDATE – Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, după anunțul privitor la susținerea moțiunii de cenzură, că „zilele Guvernului Dăncilă sunt numărate”, iar „moțiunea de cenzură intră în linie dreaptă”.

„În cursul acestei săptămâni vom finaliza toate discuțiile cu toate formațiunile politice și grupurile parlamentare care sunt implicate în efortul de a pune punct acestei guvernări catastrofale pentru România”, a adăugat liderul PNL.

„Mi-am informat colegii privind stadiul discuțiilor, ne-am propus ca obiectiv să strângem toate semnăturile, în cursul acestei săptămâni și, de asemenea, în cursul acestei săptămâni, să stabilim data la care vom depune moțiunea de cenzură și, evident, în funcție de data la care vom depune moțiunea de cenzură, data la care se va dezbate și se va vota moțiunea de cenzură. Repet, obiectivul Partidului Național Liberal, încă de la începutul sesiunii parlamentare, a fost acela de a uni, de a coagula toate forțele politice parlamentare care se găsesc în opoziție, pentru a obține numărul de semnături, în primă fază, și ulterior numărul de voturi necesar pentru a asigura reușita moțiunii de cenzură.

Al doilea subiect pe care îl abordez, revin cu o somație adresată încă premierului Dăncilă, să retragă candidatul pentru funcția de comisar european. Șansele candidatului propus în mod ilegal de premierul Dăncilă, împotriva prevederilor legii 373, este un candidat care nu are șanse să treacă de votul Comisiei de specialitate. Acest lucru este evident pentru orice om care cunoaște cât de cât poziționarea grupurilor politice la nivelul Parlamentului European și mai ales, exigențele care există la nivelul Uniunii Europene și la nivelul Parlamentului European privitor la criteriile de integritate și de competență necesare pentru validarea candidaturii unui comisar european.

Suntem în ceasul al doisprezecelea, încă poate fi evitată rușinea ca un candidat român pentru funcția de comisar european să fie respins de Parlamentul European. O somez pe Dăncilă să ia această decizie, iar în cazul în care nu va lua această decizie, să știe că va purta, Dăncilă, în calitate de președinte al PSD și de premier, singură, răspunderea acestui eșec major în desemnarea comisarului european, care să reprezinte România”, a mai spus Orban.


Victor Ponta a anunțat luni că parlamentarii Pro România au semnat moţiunea de cenzură şi o vor vota „la vedere”, anunță .agerpres.ro.

Ponta spune că decizia a fost luată deoarece guvernul Dăncilă nu a prezentat până miercuri o formulă restructurată, așa cum a cerut.

 

,,Am semnat deja, am depus de săptămâna trecută semnăturile şi am spus foarte clar că o votăm. Nu ştiu cine avea dubii, poate eventual foşti colegi de la PSD. Am aşteptat că doamna Dăncilă să vină în Parlament, eu nu aş fi vrut să avem o moţiune de cenzură, aş fi vrut să avem un Guvern restructurat, aşa mi-a promis mie doamna Dăncilă în luna august. Din păcate, nu a venit, a şi fi fugit din ţară acum, nu ştiu pe unde e, peste ocean. Cu toată lumea am văzut că a fugit. Nu a fugit singură, a fugit cu Teodorovici, cu Pintea, cu Fifor, cu toată lumea. (…) Neavând Guvern practic, ştiţi că şi azi când vorbim nu avem ministrul de Interne. În fiecare zi auzim de o nouă nenorocire, de o nouă crimă, de o nouă problemă legată de siguranţă şi noi nu avem ministru de Interne pentru că doamna Dăncilă e plecată. Nu avem ministru al Educaţiei, nu avem ministru al Energiei, nu avem ministru al Mediului”, a afirmat Ponta, la Parlament.

Ponta spune că în faţa acestei situaţii „de iresponsabilitate”, Pro România nu are altă soluţie decât să voteze moţiunea de cenzură.

,,În faţa acestei situaţii clare de iresponsabilitate şi neseriozitate nu avem altceva să facem decât să votăm moţiunea de cenzură. Acum suntem 36 de deputaţi, după ce 10 deputaţi ALDE s-au alăturat grupului Pro Europa, probabil încă patru mâine, deci 40 de deputaţi, senatorii noştri deja au semnat moţiunea, o vom vota şi sperăm să avem un Guvern mai bun. (…) Că şi celelalte dăţi o să votăm la vedere. Nu la noi sunt probleme, eu cred că nici la penelişti, nici la userişi, eu zic să vă uitaţi la partidul domnului Băsescu. (…) Parlamentarii Pro România vor vota toţi”, a declarat Victor Ponta.