Evenimentul Zilei > International > Pericol pentru Europa. Se amplifică acțiunile de extremă dreapta
Pericol pentru Europa. Se amplifică acțiunile de extremă dreapta

Pericol pentru Europa. Se amplifică acțiunile de extremă dreapta

Ministrul de interne al Portugaliei, ţară ce deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, Eduardo Cabrita, a declarat că pericolul extremiştilor de dreapta în Europa se amplifică.

Ministrul de interne al Portugaliei, ţară ce deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, Eduardo Cabrita, a organizat o conferinţă de presă comună cu comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson. Cabrita a oferit informaţii despre progresele obţinute în  timpul preşedinţiei rotative a UE, care durează o perioadă de 6 luni.

La întrebarea „Reprezintă un mare pericol sau nu militarii de extremă dreapta care au furat arme grele din Belgia şi au dispărut şi care nu au fost încă găsiţi?”, Cabrita a răspuns:”Ar trebui să fim pregătiţi împotriva tuturor riscurilor. Şi noi am constatat riscurile extremei drepte în Europa. 27 de state membre UE conlucrăm cu Marea Britanie, Norvegia şi Suedia în acest domeniu”. Ministrul portughez a menţionat că acest subiect va fi abordat în perioada 21-22 iunie cu oficialii americani. Iar Johansson a atras atenţia asupra faptului că, în cadrul întâlnirilor pe care le va avea cu secretarul american al Justiţiei, Merrick Garland, şi cu secretarul pentru securitate internă al SUA, Alejandro Mayorkas, vor fi discutate aceste probleme.

Tensiunile dintre Belarus şi Lituania

Precizând că în ultima săptămână au intrat în Lituania mai mulţi migranţi ilegali decât în întregul an anterior, Johansson a afirmat că Belarusul a transformat oamenii fără apărare în instrumente politice. Johansson și-a exprimat solidaritatea cu Lituania şi a amintit că au fost obţinute progrese  în obstrucţionarea migraţiei neregulamentare de la vecinii din sud, Libia şi Egiptul, şi în problema apărării drepturilor fundamentale ale migranţilor.

Grecia nu primeşte refugiaţi

La o întrebare legată de decizia Greciei de a nu accepta solicitările pentru statutul de refugiat venite prin intermediul Turciei, Johansson a menţionat: „Legat de această decizie, cred că este o situaţie foarte  ciudată. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, şi un proces rapid pentru readmisie, dar ar trebui să fie o decizie pentru fiecare individ in parte.”

Traducere: rador