Evenimentul Zilei > International > Pericol de MORTAL. Autorităţile AVERTIZEAZĂ asupra unor posibile ATACURI ale LILIECILOR
Pericol de MORTAL. Autorităţile AVERTIZEAZĂ asupra unor posibile ATACURI ale LILIECILOR

Pericol de MORTAL. Autorităţile AVERTIZEAZĂ asupra unor posibile ATACURI ale LILIECILOR

Locuitorii din Sydney au fost avertizaţi luni cu privire la posibile atacuri ale liliecilor, în condiţiile în care creşterea temperaturilor face ca aceste animale să devină irascibile şi dezorientate, informează DPA.

Potrivit responsabililor din domeniul sănătăţii, locuitorii din Hunter Valley şi din regiunea New England au raportat un număr fără precedent de atacuri ale liliecilor, potrivit televiziunii publice ABC.

Două dintre aceste atacuri au fost comise de lilieci din specia cunoscută sub numele de "vulpea zburătoare", infectaţi cu un virus asemănător celui care provoacă rabia, susţine acelaşi ABC.

În ultimele două săptămâni au fost raportate şapte atacuri ale liliecilor – un număr record, potrivit medicului David Durrheim.

"Doi dintre liliecii supuşi testelor erau infectaţi cu lyssavirus, aşa că suntem preocupaţi pentru soarta celor atacaţi", a completat el pentru ABC.

Potrivit specialistului, vremea neobişnuit de caldă, cu temperaturi care ating constant 40 de grade Celsius, afectează liliecii. Dezorientaţi şi bolnavi, aceştia cad din copaci şi se prind în reţeaua de electricitate, iar cei care încearcă să-i ajute sfârşesc prin a fi zgâriaţi sau muşcaţi.

Vulpile zburătoare cu capul negru încep să moară atunci când temperaturile ajung la 42 de grade, iar cele cu capul gri, începând de la 43 de grade.

Mulţi lilieci sunt purtători ai lyssavirusului liliacului australian (Australian bat lyssavirus, ABLV), un virus care poate fi mortal pentru oameni. Potrivit lui Durrheim, odată ce acesta intră în corpul uman, el nu mai poate fi tratat eficient şi aproape toţi pacienţii mor, relatează Agerpres.