Virusul se numeşte Tomato brown rugose fruit virus (ToBREV) şi este inofensiv pentru oameni. Acesta poate distruge, însă, culturile de legume, chiar dacă sunt în sere, grădini sau câmpuri.

Potrivit specialiştilor, ToBREV poate fi transmis prin seminţele, plantele sau fructele infectate, precum şi prin simplul contact, şi poate supravieţui o perioadă lungă de timp fără a-şi pierde puterea de infectare.

Avertismentul a fost lansat de Agenţia pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate din Franţa (Anses).

„Anses confirm că există un risc ridicat de introducere şi răspândire a virusului în Franţa cu un impact potenţial semnificativ asupra culturilor, atât pentru sectorul profesional cât şi pentru producţia în fermele de familie”, a anunţat agenţia franceză într-un comunicat.

Pe legumele contaminate cu brown rugose fruit virus (ToBREV) apar pete galbene sau maro pe foi. De asemenea, fructele se deformează şi nu mai pot fi vândute. Specialiştii Anses recomandă incendierea tuturor plantelor care ar putea fi contaminate, scrie Cancan.

Te-ar putea interesa și: