Ion Sănduloiu, directorul Serviciului Salvamont Argeş, a dezvăluit care sunt paşii pe care oricine trebuie să-i facă în momentul în care este surprins de o furtună. Conform fermierulargesean.ro, diferenţa dintre moarte şi viaţă se poate face dacă se respectă câteva reguli foarte simple.

„Fiecare mişcare te poate costa viaţa când descărcările electrice au loc deasupra ta. Dacă ai cu tine cal sau câine, trebuie ţinuţi să nu alerge, pentru că altfel, vor deveni ţinta fulgerului. De ce? Pământul, ca masă, este încărcat electrostatic. Dacă am putea să vedem energia electrică undeva pe câmp, ar fi un strat cam la un metru, un metru şi jumătate, ca o ceaţă. Aceasta este energia electrostatică. În momentul în care noi mergem prin acest câmp, în spate se creează o lipsă a acestei încărcături electrostatice.

Cu cât mergem mai repede, cu atât golul de potenţial este mai adânc. Prin punctul în care loveşte, fulgerul caută să echilibreze cantităţile. Bineînţeles că vine cu sute de mii de volţi şi, de fapt, nu echilibrează, dar caută s-o facă, alegând aceste goluri de potenţial. Şi atunci, ce rezultă? Că cea mai expusă persoană într-un grup este ultima. Fulgerul va lovi în spate, pentru că acolo găseşte golul de potenţial pe care-l caută. Dacă sunt două persoane, una care merge şi alta care fuge, cea mai expusă este cea care fuge”, a explicat şeful Salvamont Argeş.

De asemenea, zonele plate trebuie evitate, pentru că fulgerele lovesc punctele cele mai înalte. “Te aşezi cât mai jos şi stai acolo cele 15-20 de minute, pentru că atât durează să treacă un front pe deasupra ta, iar când se îndepărtează şi fulgerele se văd la un kilometru, doi, te poţi considera în siguranţă. Pot să mai rămână mase care să se descarce, dar cel puţin trebuie să aşteptăm ca frontul să plece de deasupra noastră. De asemenea, este o mare greşeală să te adăposteşti sub un copac înalt, mai ales dacă este izolat pentru că, cel mai probabil, va fi corpul care va atrage fulgerul”, a declarat Ion Sănduloiu.