Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericol. Atenție la ce cumpărați! Cel mai dorit articol pe timp de pandemie
Pericol. Atenție la ce cumpărați! Cel mai dorit articol pe timp de pandemie

Pericol. Atenție la ce cumpărați! Cel mai dorit articol pe timp de pandemie

O substanță periculoasă a fost descoperită în compoziția mai multor dezinfectanți prezenți în lanțurile mari de magazine.

Descoperire de ultimă oră în România. Dezinfectanții din marile magazine pot conține o substanță foarte periculoasă pentru oameni. Este vorba despre metanol, o substanță chimică care poate provoca orbire sau chiar și moartea persoanei respective.

„Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate – Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase – existenţa pe piaţa Uniunii Europene  a 9 mărci de dezinfectanţi de mâini neconformi, produse descoperite de autorităţile cu responsabilităţi în privinţa supravegherii pieţei produselor care reprezintă risc pentru sănătatea şi securitatea consumatorilor din următoarele țări: Marea Britanie, Germania şi Franţa”, scrie România Reală.

Dezinfectantul cu metanol poate fi deosebit de periculos dacă este folosit în cantități mari

Răspunsul îl oferă medicul Radu Tincu în exclusivitate la televiziunea Antena3.

„Alcoolul metilic sau metanolul este un alcool industrial care este toxic pentru corpul uman dacă aceşti dezinfectanţi se aplică pe o suprafaţă foarte largă de pilele, alcoolul metilic poate fi absorbit şi în acest fel se determină toxicitatea sistemică. Nu mai spun de faptul că ei pot fi înghiţiţi fie din greşeală, fie în mod voit şi atunci toxicitatea creşte foarte mult”, a spus medicul.

Poți orbi de la el!

Un alt aspect asupra căruia medicul atrage atenția cetățenilor este că intrat în contact cu ochii poate conduce la orbire.

„Alcoolul metilic determină în primă fază o toxicitate la nivelul nervului optic, vorbim de o neuropatie optică care poate duce la orbire definitivă. Ceea ce trebuie să ştim este că doza pentru a se produce această complicaţie oculară este foarte mică, undeva la 7, 8 ml de alcool metilic pentru o persoană adultă poate determina orbirea definitivă a cesteia.

Dacă discutăm de cantităţi mai mari de alcool metilic putem să ajungem chiar la deces. Cantitatea care poate ucide acum o persoană adultă este undeva la 50, 60 ml din acest alcool”, a mai precizat  medicul Radu Ţincu.