Evenimentul ZileiSocialPericolul ascuns în carnea făcută la grătar. Nimeni nu a știut! Cum trebuie pregătit, de fapt, totul?

Pericolul ascuns în carnea făcută la grătar. Nimeni nu a știut! Cum trebuie pregătit, de fapt, totul?

Pericolul ascuns în carnea făcută la grătar. Nimeni nu a știut! Cum trebuie pregătit, de fapt, totul?
Toată lumea preferă carnea pregătită pe grătar, dar puțini știu ce pericole ascunde aceasta dacă nu este preparată cum trebuie.

Grăsimea şi proteinele expuse în mod direct la foc formează o mulţime de compuşi. Aceştia, consumaţi frecvent şi în cantităţi mari, pot pune sănătatea în pericol, spun medicii.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Este vorba de nitrozamine, de hidrocarburi aromatice policiclice, de dioxină şi alţi compuşi care poate nici nu sunt cunoscuţi, dar care din păcate îşi pun amprenta asupra corpului nostru”.

Psih. dr. Anamaria Iulian, specialist în tratamentul obezităţii infantile: „De exemplu creatinina din carne poate să dea aceste amine şi ele, da, se găsesc în literatura de specialitate din ce în ce mai frecvent, alături de noţiuni cum ar fi cancer, cancer de intestin, dar se pare că la femei cresc acest risc de cancer de sân de 5 ori dacă femeile obişnuiesc să mănânce în mod frecvent alimente prăjite, cum ar fi carnea foarte bine gătită, arsă în speţă, şi cartofi prăjiţi”.

Curățarea grătarului, un pas important

Pentru a ne proteja sănătatea, medicii recomandă în primul rând să curățăm bine grătarul înainte de preparare. Apoi, să evităm fripturile bine făcute. Acea crustă crocantă pe care o savurăm cu toții este și cea mai nesănătoasă, avertizează specialiștii, pentru că acolo se formează cele mai multe substanțe dăunătoare. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai mâncăm carne la grătar, ci să o preparam ținând cont de câteva sfaturi. De exemplu, marinarea.


Accesează: