Evenimentul Zilei > Economie > PERCHEZIŢII la sediul grupului bancar HSBC GENEVA
PERCHEZIŢII la sediul grupului bancar HSBC GENEVA

PERCHEZIŢII la sediul grupului bancar HSBC GENEVA

Procuratura din Geneva a anunţat că a ordonat percheziţii la sediul grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc din Geneva şi a deschis o anchetă pentru a verifica acuzaţiile de spălare de bani, scrie Agerpres.

“În acest moment este în curs de desfăşurare o percheziţie condusă de procurorul general Olivier Jornot”, a anunţat Procuratura din Geneva.

Purtătorul de cuvânt al HSBC din Geneva nu a dorit să comenteze informaţia.

Duminică, HSBC şi-a cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Potrivit cotidianului “Le Monde”, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o “fraudă gigantică la scară internaţională” care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Pe lista persoanelor care au fost ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari. Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.