Percheziții la funcționari publici. Bugetarii, acuzați de abuz în serviciu și delapidare

Percheziții la funcționari publici. Bugetarii, acuzați de abuz în serviciu și delapidarePercheziții. Sursa foto: arhiva EVZ

Polițiștii din Brașov fac marți cinci percheziții domiciliare în județele Brașov și Covasna pentru ridicarea de încrisuri și bunuri pentru completarea materialului probator privind activitatea infracțională desfășurată de doi funcționari.

Percheziții la funcționari publici

Potrivit IPJ Brașov, perchezițiile au loc în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, delapidare și efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Percheziții

Percheziții. Sursa foto: Arhiva EVZ

Perchezițiile sunt efectuate în patru locații din județul Brașov și într-o locație din județul Covasna, în vederea descoperirii și ridicării de bunuri, înscrisuri și medii de stocare relevante pentru completarea materialului probator privind activitatea infracțională desfășurată de două persoane – funcționari – în perioada mai – iunie 2025.

Trei mandate de aducere

În acest caz, activitățile vizează modul de inițiere și desfășurare a unor proceduri de achiziție publică. Totodată, urmează a fi puse în aplicare trei mandate de aducere, emise pe numele unor persoane de interes în cauză.

Alte percheziții în operațiunea „Jupiter”

Alte peste 1.600 de percheziţii au fost derulate în cele cinci zile ale operaţiunii ”Jupiter”, desfăşurată de IGPR şi de Parchetul ICCJ. Conform bilanţului transmis de Poliţia Română, au fost puse în executare 400 de mandate de aducere, iar pentru 230 de persoane au fost decise măsuri preventive.

De asemenea , au fost ridicate 10 arme letale, 444 de arme neletale, 920 de elemente de muniţie pentru arme letale şi 141.804 elemente de muniţie neletală.

Principalele infracţiuni cercetate în dosarele penale în cadrul cărora au fost organizate acţiuni de amploare sunt de evaziune fiscală, înşelăciune, contrabandă, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, nerespectarea regimului fiscal, contrafacere, nerespectarea legislaţiei privind protecţia mediului, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi altele.

„Operaţiunea „JUPITER 3” a fost cea mai amplă operaţiune coordonată din istoria Poliţiei Române şi a Ministerului Public, după cum relevă datele centralizate după finalizarea acţiunilor. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 2-6 iunie 2025 şi au fost efectuate peste 1.600 de percheziţii, puse în executare 400 de mandate de aducere şi dispuse măsuri preventive faţă de 230 de persoane.

Derulată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, ca o continuare a activităţilor din anul 2024, operaţiunea a avut drept principal scop combaterea infracţiunilor economico-financiare, a celor vizând arme şi substanţe periculoase, protecţia mediului şi a celor de natură judiciară”, anunţă marţi IGPR.