Evenimentul Zilei > Actualitate > Percheziţii la „colecţionarii” de comori antice din Constanţa
Percheziţii la „colecţionarii” de comori antice din Constanţa

Percheziţii la „colecţionarii” de comori antice din Constanţa

Patru oameni de afaceri, din Constanţa, sunt cercetaţi pentru furt calificat de bunuri culturale, suspectaţi că au sustras peste 450 de obiecte antice din siturile arheologice, cu un prejudiciu de 15.000 de euro.

Cel puţin 50 de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale şi de la Economic, împreună cu „mascaţii” de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au descins, astăzi dimineaţă, în şase locaţii din Constanţa la persoane bănuite că, în 2014, au sustras obiecte antice din situri arheologice aparţinând patrimoniului cultural. Percheziţiile au avut loc la două magazine din centrul Constanţei, specializate în comercializarea de antichităţi, numismatică şi obiecte de colecţie, şi la domiciliile a patru persoane.

Poliţiştii au confiscat 450 de bunuri arheologice, mai exact "o comoară" de 350 de monede antice, alte obiecte religioase şi de cult, cinci  detectoare de metale, alte instrumente şi soluţii chimice, cu un prejudiciu estimativ de 15.000 de euro. Cei patru afacerişti, aflaţi de mult în vizorul poliţiştilor, au fost transportaţi la sediul IPJ Constanţa pentru audieri. Bunurile confiscate au fost predate, spre autentificare, specialiştilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.