În spatele controlului forţelor de ordine se află reclamaţiile din această vară ale Institutului operelor religioase, Banca Vaticanului şi ale Autorităţii pentru informaţii financiare (FIA). Este vorba, potrivit agenţiei de presă ACI, de tranzacţii financiare ilicite în Vatican, o investigaţie care surprinde cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată în istorie când în atenţia magistraţilor se află exact Secretariatul de Stat al Vaticanului, al cărui titular este chiar cardinalul Pietro Parolin, unul dintre oamenii de încredere ai Suveranului Pontif.

Controlul efectuat de poliţiştii Vaticanului vine la doar 24 de ore de la ştirea că Institutul operelor religioase s-a alăturată zonei de plată unică în euro, o decizie care confirmă determinarea institutului de a ridica standardul serviciilor de plată furnizate şi de a funcţiona conform celor mai bune practici de piaţă.

Tocmai pentru a elimina scandalurile financiare, Papa Francisc a aprobat recent, potrivit RRA, introducerea în Banca Vaticanului a unui auditor extern, care poate fi o persoană fizică sau o companie, pentru a verifica situaţiile financiare conform standardelor internaţionale recunoscute.

Secretariatul de Stat, cel mai puternic departament din Vatican, este centrul nervos al birocrației și diplomației sale și inima administrativă a Bisericii Catolice din întreaga lume.

FIA, condusă de avocatul elvețian Rene Bruelhart, este controlorul financiar, cu autoritate asupra tuturor departamentelor Vaticanului.

O sursă de la Vatican a declarat pentru Reuters că operațiunea, care  a fost autorizată de procurorii Vaticanului, are de-a face cu tranzacțiile imobiliare.

Te-ar putea interesa și: