Evenimentul Zilei > Justitie > Percheziţii în România şi FRANŢA la suspecţi pentru EXPLOATAREA propriilor COPII. Cei PUNEAU părinţii să FACĂ
Percheziţii în România şi FRANŢA la suspecţi pentru EXPLOATAREA propriilor COPII. Cei PUNEAU părinţii să FACĂ

Percheziţii în România şi FRANŢA la suspecţi pentru EXPLOATAREA propriilor COPII. Cei PUNEAU părinţii să FACĂ

Luni dimineaţa se desfăşurau în România 25 de percheziţii domiciliare în judeţele Iaşi, Neamţ şi Prahova, pentru destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori şi exploatarea propriilor copii, iar Direcţia de Poliţie Judiciară din Paris desfăşura, în paralel, o acţiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din acelaşi grup infracţional.

Potrivit unui comunicat al DIICOT sunt vizate de anchetă în jur de 120 de persoane aflate pe teritoriul României şi al Franţei, dintre care peste 70 de minori cu vârste între 10 şi 13 ani.

"Probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de trafic de minori. Membrii grupării şi-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor. Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât şi în Paris", se precizează în comunicat.

Copiii au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, în staţii şi în incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase, constând în portofele, telefoane, sume de bani sau alte bunuri de valoare, erau ulterior predate părinţilor, care le valorificau.

"Părinţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure", se arată în comunicat.

Din anchetă a rezultat că, după ce erau instruiţi la Iaşi, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere de romi, de unde ulterior erau îndrumaţi de proprii părinţi în activitatea infracţională.

DIICOT mai menţionează că în acest caz s-au solicitat informaţii autorităţilor franceze în anul 2016, ulterior fiind constituită o echipă comună de anchetă, care a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale.

La descinderile din România participă 140 de poliţişti şi 170 de jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale, iar activităţile procedurale şi investigative au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST.