Exerciţiile navale multilaterale Baltops şi cele terestre Saber Strike "sunt programate de mai mult timp, dar Pentagonul intenţionează să le intensifice cu mijloace suplimentare care sunt deja în Europa, probabil cu mai multe avioane, probabil cu mai multe nave", le-a explicat jurnaliștilor contraamiralul John Kirby.

Oficialul Pentagonului a mai precizat că secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a avut deja o discuție,ieri, pe această temă cu omologul său din Estonia, Sven Mikser, urmând să aibă o întrevedere similară și cu ministrul Apărării din Cehia, Martin Stropnicky.

Până în prezent, SUA a mobilizat un detașament al forțelor aeriene în Polonia, precum și patru unități a câte 150 de militari fiecare în Polonia, Estonia, Lituania și Letonia, ultimul contingent ajungând luni în Estonia. Aceste detaşamente ar urma să fie înlocuite ulterior de alte unităţi americane staţionate în Europa, dar această prezenţă militară ar trebui să fie "continuă până la sfârşitul anului", a subliniat contraamiralul Kirby.

Nu în ultimul rând, oficialul american a atras atenția că, deși Moscova a afirmat că trupele rusești care participă la exerciții militare în apropierea graniței cu Ucraina s-ar fi retras în cazărmi, Statele Unite au informații contrare.