Ministrul american interimar al Apărării a subliniat că în cazul în care Ankara activează sistemele rusești SUA nu îi vor livra avioanele de vânătoare care trebuiau să-i fie remise în această vară. „Poziția noastră nu s-a schimbat”, a transmis acesta, informează agerpres.ro. 

Dar întreprinderi turce participă de la lansarea programului la fabricarea aparatelor F-35, în special cu piese pentru trenul de aterizare şi pale ale rotorului din titan. O retragere a Ankarei din program ar însemna ca aceste piese să fie fabricate de alte întreprinderi.

„Dacă Turcia consideră că S-400 este o decizie pe care vrea să o ia, atunci trebuie ca să deplasăm fabricarea pieselor pentru F-35 în afara Turciei, a explicat Shanahan. Acesta a amintit s-a  întâlnit săptămâna trecută responsabili ai grupurilor aeronautice Lockheed Martin şi United Technologies pentru a discuta despre posibile opțiuni.

Washingtonul a somat Turcia să aleagă între sistemul de apărare rusesc şi avioanele de vânătoare americane F-35, din care Ankara dorește să achiziționeze 100 de exemplare. Două aparate au fost livrate în iunie 2018, dar ele au rămas în SUA, oficial pentru formarea piloților turci.

Pentagonul nu a stabilit nici o dată pentru sosirea în Turcia a avioanelor F-35 şi a suspendat la începutul lunii aprilie livrările de echipamente la sol, legate de utilizarea acestui aparat conceput pentru a comunica în timp real cu sistemele militare ale NATO, între care cele de apărare antirachetă.

SUA se tem ca tehnologia cu care sunt dotate bateriile S-400 să nu servească la colectarea de date tehnologice privind avioanele militare NATO, a cărei membră este Turcia, şi că Rusia ar putea astfel să acceadă la ele.