Pentagonul pregătește un program de dezvoltare a mini-armelor nucleare
Editura Evenimentul si Capital

Pentagonul pregătește un program de dezvoltare a mini-armelor nucleare

Donald Rrump și vicepreședintele Mike Pence în vizită la Pentagon. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 0 Comentarii | 697 Vizualizari

Administrația Trump revine la doctrina militară de descurajare nucleară din vremea lui Ronald Reagan, care a dus la destrămarea Uniunii Sovietice și a pus capăt Războiului Rece.

Ministerul american al Apărării doreşte o revizuire a arsenalului nuclear al SUA şi dezvoltarea unui nou tip de arme cu putere limitată. Intenția apare într-o versiune preliminară a noii evaluări a arsenalului nuclear („Nuclear Posture Review”) pe care Pentagonul urmează să o publice în februarie. Documentul se îndepărtează de viziunea fostului președinte american Barack Obama care, în 2009, la Praga, a lansat un apel la eliminarea tuturor armelor nucleare.

Apreciind că situaţia mondială este astăzi mult mai complexă decât în 2010 - când a fost publicată ultima revizuire a arsenalului nuclear - Pentagonul concluzionează că SUA trebuie să-şi alinieze poziţia nucleară la o „evaluare realistă” a ameninţărilor cu care se confruntă, venite în special din partea Coreei de Nord, Rusiei sau Chinei.

„Ameninţările s-au agravat puternic” din 2010 încoace, subliniază ministrul apărării american Jim Mattis în preambulul acestui proiect de document, a cărui copie a fost publicată de Huffington Post. „SUA se confruntă cu o situație în care amenințarea nucleară este mai diversă și mai avansată ca oricând”, mai subliniază el.

Anti-buncăre

În consecință, Pentagonul propune dezvoltarea unor noi tipuri de arme nucleare cu putere limitată, în special arme tactice, numite şi „miniarme nucleare”, care au o mare putere de penetrare fiind capabile să distrugă buncăre sau instalaţii subterane.

Potrivit raportului, armele nucleare mai puțin puternice, dar mai numeroase, ar permite contracararea „încrederii deplasate” a inamicilor SUA că Washingtonul nu va utiliza niciodată armele nucleare convenționale, prea puternice și distructive.

În acest scop, Ministerul Apărării şi Agenţia Federală de Securitate Nucleară ale SUA urmează să dezvolte o rachetă balistică de tipul mare-sol, se spune în document. Această armă va asigura o „opţiune de represalii rapide, capabile să străpungă apărarea inamicului”.

Schiță conformă cu promisiunile lui Trump

Contactat de AFP, Pentagonul s-a abţinut să comenteze cu privire la respectivul document, subliniind că este vorba de un text „nesupus încă unei decizii” („predecizional”), care nu a fost aprobat de Casa Albă. Versiunea sa finală este aşteptată să apară la 2 februarie.

La scurt timp după victoria sa electorală, Donald Trump a cerut în decembrie 2016 „consolidarea și creșterea considerabilă” a capacităților nucleare ale țării și a pledat pentru o nouă politică nucleară la doar câteva zile după ce a sosit la Casa Albă la începutul anului 2017.

Bombe nucleare, răspuns la atacuri cibernetice

„Nuclear Posture Review” asigură că dezvoltarea armelor cu putere redusă nu are scopul de a facilita utilizarea armelor nucleare. „Aceasta (dezvoltarea – n.r.) este importantă pentru menținerea unei descurajări credibile împotriva unei agresiuni regionale, pentru a extinde flexibilitatea opțiunilor noastre nucleare acum, adăugând armele cu putere redusă”, se spune în text. Cu toate acestea, documentul modifică pragul de utilizare a unei bombe nucleare, incluzând de exemplu printre cazurile folosirii acestora un atac cibernetic masiv. Documentul Pentagonului afirmă că angajamentul SUA față de Tratatul de neproliferare „rămâne puternic”, dar el adaugă că „mediul actual face orice progres în domeniul reducerii armelor nucleare extrem de dificil pe termen scurt”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate