Evenimentul Zilei > Actualitate > ȘOCANT: Pensionarii pot rămâne FĂRĂ PENSII! Vezi ce DOCUMENT trebuie să trimită. Schimbări MAJORE în Legea pensiilor. Breaking News
ȘOCANT: Pensionarii pot rămâne FĂRĂ PENSII! Vezi ce DOCUMENT trebuie să trimită. Schimbări MAJORE în Legea pensiilor. Breaking News

ȘOCANT: Pensionarii pot rămâne FĂRĂ PENSII! Vezi ce DOCUMENT trebuie să trimită. Schimbări MAJORE în Legea pensiilor. Breaking News

Noile modificări ale legii pensiilor pot lăsa sute de mii de pensionari pe drumuri. Trebuie trimis de două ori pe an un anumit document.

Conform Legii pensiilor, pensionarii vor fi obligați să trimită autorităților un „certificat de viață” de două ori pe an. Documentul trebuie depus de acei pensionari români cu domiciliul în afara țării.

„Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.”, după cum prevede alin. 5 al art. 102 din noua lege a pensiilor.

Noua lege prevede ca beneficiarul să achite cheltuielile de transfer al drepturilor bănești.

„Cheltuielile generate de transferul în străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr.197/2010, în cazul acestora din urmă comisioanele fiind suportate, proporţional, de către beneficiar şi de către casele teritoriale de pensii. Cheltuielile generate de transferul din străinătate al prestaţiilor de asigurări sociale, cuvenite şi neîncasate, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.”, conform Antena 1.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.