Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie

Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarea anticipată este subiectul care îi vizează pe numeroși români. Mulți dintre aceștia așteaptă schimbările legate de această opțiune, aplicate din luna septembrie. Ministrul Muncii a explicat care sunt categoriile de pensionari vizați în acest sens.

Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din această toamnă

În prezent, pensionarea anticipată  fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard. Condiția principală în acest este este ca persoana în cauză să aibă unstagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Pensie

Pensii. Sursa foto: arhivă EVZ

Totodată, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. În acest caz se impune strict realizarea stagiului complet de cotizare. În acest sens se încadrează și românii care depășesc stagiul complet cu până la opt ani.

Cine scapă de penalizări

Există și o excepție legată de pensionarea anticipată, care va fi aplicată din luna septembrie. Astfel, o anumită categorie de persoane va putea ieși la pensie fără penalizare. Conform Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, aceștia sunt bărbații care au împlinit 60 de ani și au un stagiu de cotizare de cel puțin 40 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații: Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a explicat Ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensionarea anticipată. Românii cu stagii de cotizare de 35 de ani, penalizați

Persoanele care au un stagiu de cotizare de 35 de ani vor putea beneficia de pensie anticipată, însă nu vor scăpa de penalizări.

„ De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a mai spus ministrul Muncii.

Potrivit Ministrul Muncii, după implementarea noii legi, tipurile de pensie acordate în România vor fi: pensia pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată și de urmaș.