Recalcularea pensiilor. Românii care se pot pensiona anticipat, fără penalizări

Sursă foto: Dreamstime

Românii vor putea să iasă mai devreme la pensie,  la vârsta de 60 de ani, spune ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, fără să fie penalizați. Cu toate acestea, sunt esențiale câteva reguli privind staiul de cotizare. Noile măsuri privind pensionarea se vor aplica începând cu 1 septembrie 2024.

 Recalcularea pensiilor. Românii se vor putea pensiona mai devreme, fără penalizări. Explicațiile ministrului Muncii

Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conform oficialei Ministerului Muncii, românii care se vor putea pensiona anticipat trebuie să fi lucrat  cu forme legale, de la 20 de ani, în cazul bărbaților.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare(n.r stagiu de cotizare) În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”,  a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu pentru Prima News.

Noi venituri luate în calcul la pensii, de la 1 septembrie 2024

Sursă foto: arhiva EVZ

Ministra Simona Bucura Oprescu a  precizat și care sunt  noile forme de venituri care vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei începând cu 1 septembrie ac. Astfel, Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie 2024,  pentru românii care se vor pensiona   dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie. Conform sursei citate, cei care au depus dovada încasării sporurilor nepermenanente,  nu mai trebuie să le ceară angajaților adeverințe în acest sens.

Noua Lege privind sistemul public de pensii se  va aplica de la 1 septembrie 2024. Aceasta  prevede, pe lângă regula că vârsta legală de pensionare va fi aceeași pentru bărbați și femei, respectiv 65 de ani, și că orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea definitivă a indemnziației.