Pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Cine sunt cei care vor avea de pierdut

Pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Cine sunt cei care vor avea de pierdut Sursa foto: Arhiva EVZ

Anumite categorii de români riscă să primească pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Noua lege a pensiilor vine cu câteva modificări, spre nemulțumirea acestora.

Mai multe categorii de români vor primi pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a explicat de ce s-a făcut trecerea de la creșterile procentuale la cele bazate pe puncte.

Pensii mai mici de la 1 septembrie 2024

El a spus că singurele două categorii care pot beneficia de punctaje mai mari sunt minerii și cei care lucrează cu materiale periculoase, cu radiații de gradul 1 și 2. Mulți consideră că cei care ies la pensie de la 1 septembrie 2024 ar putea avea pensii mai mici, dar Anton Hadăr a spus că această trecere la puncte a fost făcută pentru că cei cu salarii mai mari erau avantajați și cei cu salarii mai mici nu.

Pensia în România

Pensii / Sursă foto: arhivă EVZ

El a declarat că vor fi și persoane care vor fi dezavantajate, dar și persoane care vor primi mai mulți bani. Acesta a subliniat că cei care au ieșit la pensie pe legile vechi rămân cu punctajul respectiv, nu li se recalculează, potrivit Dcnews.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor rămâne cu pensiile îngheţate după recalculare

Două categorii de pensionari vor fi defavorizate şi riscă să rămână cu pensiile îngheţate.Primii dintre ei sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 263. După noua formulă de calcul, le-ar scădea pensiile, însă cum legea prevede şi că veniturile nu vor scădea, românii vor avea pensiile îngheţate.

Recalcularea pensiilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sunt vizați și românii care vor ieşi la pensie după 1 septembrie, după noua lege a pensiilor. Pentru aceştia va scădea punctajul, având în vedere că după noua lege nu se mai ia în calcul punctajul suplimentar oferit de condiţiile de muncă.

Ce spune Șeful Casei de Pensii

Cu toate astea, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că nicio o pensie nu va scădea, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative.

„În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.

Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu.