Evenimentul ZileiSocialVești proaste despre pensii. Ce urmează în 2024

Vești proaste despre pensii. Ce urmează în 2024

Conform planurilor aleșilor politici, pensiile românilor ar urma să crească de două ori în 2024. Cu toate acestea, impactul real al majorării ar putea fi unul negativ.

Românii vor primi pensii mai mari de la 1 ianuarie 2024. Odată cu această majorare, voucherele pentru energie în valoare nu vor mai fi acordate. De altfel, puterea de cumpărare a pensionarilor ar putea să scadă semnificativ.

Pensii mai mari, putere de cumpărare mai mică

De la începutul anului viitor, seniorii din România vor primi pensii mărite cu 13,8%.  Analiștii economici sunt de părere că impactul acestor majorări ar putea fi unul negativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, cu toate că vor încasa pensii mai mari, beneficiarii nu vor mai avea aceeași putere de cumpărare ca în 2023.

Conform majorărilor promise de Guvern, cei care primeau pensii de 1.785 lei vor beneficia de 246 de lei în plus, respectiv 8 lei pe zi. Potrivit experților, majorarea nu vă acoperi inflația. Aceasta ar urma să ajungă la 10% în 2024.

Majorarea salariului minim ar putea afecta economia

În urma majorărilor aplicate în 2024, puterea de cumpărare a pensionarilor din România ar putea fi afectată. O parte dintre analiștii economici consideră insuficiente creșterile de pensii promise de Guvern, având în vedere inflația ridicată.

De asemenea, majorarea salariilor minime din România ar putea fi încă un aspect care ar afecta economia reală, spun experții.

„Salariul minim trebuie să țină cont de productivitatea muncii în fiecare sector și să fie rezultatul unei negocieri între sindicate și patronate”, a spus Cristian Păun, analist economic.

Acesta a precizat că Majorarea salariului minim ar trebui  să reflecte cererea și oferta de pe piața muncii.

Pensii majorate în 2024. Impactul real al creșterilor promise de politicieni
Pensionari. Sursa foto: Dreamstime.com

Pensii majorate cu 13,8 %

„În primul rând, aceste majorări, dacă ne referim la pensii, sunt absolut normale și din punctul meu de vedere sunt oarecum insuficiente, pentru că rata inflației a fost într-adevăr de vreo 16,7%. A fost un ritm de creștere a salariului mediu net brut ca fiind negativ și a mai tras în jos această majorare, dar de fapt, ca putere de cumpărare, pensionarii pierd”, a spus expertul.

Conform acestuia, majorările de pensii nu vor putea elimina scăderea puterii de cumpărare în rândul seniorilor din țara noastră.

De la 1 septembrie 2024, pensiile românilor ar urma să crească din nou. Guvernul a promis că acestea vor fi majorate cu 40%. Șeful Executivului a precizat că impactul bugetar suplimentar este de 0,6%.

 


Accesează: