Evenimentul Zilei > Actualitate > Pensii mai mari pentru milioane de români. Se poate! Decizie de ultimă oră la Guvern
Pensii mai mari pentru milioane de români. Se poate! Decizie de ultimă oră la Guvern

Pensii mai mari pentru milioane de români. Se poate! Decizie de ultimă oră la Guvern

O schimbare importantă ce îi vizează pe foarte mulți români a intrat în vigoare.

O ordonanță de urgență adoptată de Guvernul condus de Ludovic Orban vizează toate persoanele care au vârsta de pensionare, dar sunt la un stagiu incomplet de cotizare. Acestea pot să cumpăra vechime, după cum a anunțat, vineri, declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Ordonanţă vizează modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii.

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, în termeni populari, persoanele care au vârsta de pensionare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a afirmat Dancă.

„Se repară această inechitate”

Oficialul din Guvern a mai adăugat că proiectul este unul foarte important în domeniul pensiilor, care vine „să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare„.

„Şi, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Muncii (…) practic se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie, după îndeplinirea vârstei de pensionare, pot să-şi completeze stagiul de cotizare în limita maximă a 6 ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a spus Dancă.

Nivelul contribuțiilor, la salariul minim brut

El a mai precizat: „Practic, o persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, după adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective. Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie.”

Tot legat de acest subiect, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, afirma: „Am propus și a fost aprobată astăzi, în ședința de guvern, ordonanța prin care se instituie posibilitatea ca, pâna la 31 august 2021 să poată “cumpăra vechime” persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă.

Perioada de asigurare este de cel mult 6 ani iar suma minimă este de 558 lei/lună. Persoana interesată va semna cu casa județeană de pensii un contract de asigurare socială în care va menționa perioada în care nu a fost asigurată în sistemul public de pensii în țară sau în străinătate. Plata se poate face fie direct la casa județeană de pensii fie prin transfer bancar în contul indicat de casa județeană.”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: