Pelerinajul Hajj din Arabia Saudită. Peste 1.300 de morți. Multe dintre decese au fost cauzate de căldură

Pelerinajul Hajj din Arabia Saudită. Peste 1.300 de morți. Multe dintre decese au fost cauzate de căldură Sursa foto: Arhiva EVZ

Peste 1.300 de pelerini au murit în Arabia Saudită în timpul Hajjului (pelerinajul la Mecca), a declarat ministrul Sănătății al Regatului, Fahd bin Abdel Rahman al-Jalajel. Mai mult de jumătate dintre ei erau cetățeni egipteni.

Cele mai multe victime au fost pelerini fără viza Hajj

„În timpul Hajjului a fost înregistrate 1.301 decese în rândul pelerinilor. 83% dintre persoanele decedate nu aveau viza adecvată”, a declarat ministrul Sănătății din Arabia Saudită, Fahd bin Abdel Rahman al-Jalajel la postul de televiziune de stat Al-Ikhbariya. Dintre cei decedați 658 erau egipteni, dintre care 630 nu aveau autorizaţie oficială pentru pelerinaj, relatează CNN.

Anunțul din Arabia Saudită vine în momentul în care guvernul egiptean a promis că va retrage licențele a 16 companii de turism Hajj, implicate în pelerinaje ilegale la Mecca și că îi trimite pe managerii companiilor în fața procurorilor, pe fondul temerilor că sute de egipteni sunt printre morți.

Decizia Egiptului a fost luată sâmbătă într-o ședință a cabinetului, după ce un raport a evidențiat natura dubioasă a modului în care funcționează unele companii de turism.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ministrului Sănătății din Arabia Saudită, toți acei pelerini decedați a căror identitate a fost stabilită sunt îngropați la Mecca. Autoritățile saudite implementează în prezent „procedurile necesare pentru identificarea decedaților și eliberarea certificatelor de deces”.

„Avem nevoie de timp, având în vedere că mulți pelerini ilegali nu aveau documente la ei”, a adăugat al-Jalajel.

După cum a menționat ministrul, mulți dintre pelerinii decedați erau în vârstă și sufereau, de asemenea, de boli cronice. În cele mai multe cazuri, moartea a survenit din cauza deshidratării și a epuizării fizice, din cauza căldurii extreme. Șeful departamentului a mai spus că 465.000 de pelerini răniți au primit asistență medicală, inclusiv 141.000 de persoane care nu aveau viză Hajj.

Pelerini la Mecca

Pelerini la Mecca. Foto: Arhiva EVZ

Temperatura a trecut de 50 de grade Celsius

Anterior, surse din misiunile diplomatice ale mai multor țări arabe din Riad (capitala Arabiei Saudite) au raportat că numărul de pelerini care au murit în timpul Hajj-ului a depășit 1.100 de persoane.

Pelerinii ilegali nu au putut folosi instalațiile de aer condiționat din locurile de odihnă amenajate, deoarece aceștia au evitat punctele de control în care agenții de aplicare a legii verificau existența vizei pentru Hajj. Ei au fost astfel au fost obligați să facă față provocărilor unor călătorii lungi, în soarele arzător al Arabiei.

Hajj este un pelerinaj anual la Mecca pe care fiecare musulman este obligat să-l facă dacă are ocazia.

Datele Hajj-ului sunt stabilite în conformitate cu calendarul lunar islamic. Anul acesta a avut loc în perioada 14-19 iunie.

Potrivit autorităților saudite, 1,8 milioane de pelerini au participat la Hajj, în acest an.

„După publicarea cifrelor cu pelerinii decedați, rudele au început să contacteze în masă consulatele din țările lor, iar mulți dintre cei care au făcut Hajj și nu au luat legătura din diverse motive cu rudele au fost inițial dați dispăruți. Diplomații nu au putut obține imediat informații despre ei de la autoritățile locale”, a spus unul dintre interlocutorii agenției.

Ritualurile din timpul Hajj-ului au avut loc în condiţiile unor temperaturi foarte ridicate, care au atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt oraş al islamului.