Evenimentul Zilei > Justitie > Pedepse MAXIME pentru Mazăre şi Borcea în dosarul retrocedărilor de plaje
Pedepse MAXIME pentru Mazăre şi Borcea în dosarul retrocedărilor de plaje

Pedepse MAXIME pentru Mazăre şi Borcea în dosarul retrocedărilor de plaje

Procurorii DNA au cerut Curţii de Apel Bucureşti să dea pedepse maxime pentru Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Cristian Borcea în dosarul retrocedărilor frauduloase de plaje din judeţul Constanţa.

În același timp ce pentru alţi inculpaţi au solicitat să se constate încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris, în condiţiile în care acest caz se judecă de aproape nouă ani.

Nicuşor Constantinescu nu a fost prezentâ în sală, la fel şi Cristian Borcea, după ce au trimis judecătoarei o notă potrivit căreia vor să fie judecaţi în lipsă, ei fiind condamnaţi în alte dosare.

După mai bine de 100 de termene de judecată, instanţa a anunţat că pledoariile finale ale avocaţilor vor începe miercuri şi vor continua săptămâna viitoare, în zilele de 3 şi 5 aprilie.

"Vă rog să-i cereţi reprezentantului DNA să indice ce texte de lege au fost încălcate de mine cu ocazia autentificării acelui contract şi să facă acest lucru având în vedere decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu. Nu-mi pot face apărarea altfel", a susţinut Andrei.

Imediat, alţi avocaţi au cerut acelaşi lucru pentru clienţii lor, inclusiv cei ai lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

În replică, procurorul DNA a arătat că se urmăreşte tergiversarea nejustificată a cauzei, că nu se încalcă dreptul la apărare şi că poate explica pentru toţi cei 36 de inculpaţi acuzaţi de abuz în serviciu care sunt articolele din legi încălcate de aceştia.

Pentru Nicuşor Constantinescu, procurorul a cerut maximum special de pedeapsă pentru abuz contra intereselor publice deoarece "a rezultat că în noiembrie 2002 – iulie 2005 el cerut unor primari şi membrii ai comisiei de retrocedări, notari şi mandatari să pună la cale mai multe retrocedări care au prejudiciat municipiul Constanţa cu peste 12 milioane de dolari şi peste 19 milioane de euro".

În cazul lui Radu Mazăre, DNA a cerut o pedeapsa maximă pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu  pe motiv că în perioada 2002-2007, împreună cu membrii comisiei de retrocedări din cadrul Primăriei şi având complicitatea celorlalţi inculpaţi, a prejudiciat statul cu mai multe zeci de milioane de euro.

Mazăre riscă o pedeapsă şi pentru fals intelectual, după ce ar fi atestat în mod nereal că plaja şi faleza din Constanţa sunt în proprietatea primăriei.

DNA a cerut, de asemenea, condamnarea la pedeapsă maximă pentru Cristian Borcea deoarece a adus prin acţiunile sale prejudicii statului de 20 milioane de euro.

Pentru alţi inculpaţi, procurorul a cerut constatarea intervenţiei termenului de prescripţie pentru unele fapte şi încetarea procesului penal faţă de ei.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: